免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城
楼主: foggyleoku

我愛這沖口

觉得力力妹唔去冲口,系一个损失。

我一直响度谂,很多志愿者都说暂时离开冲口,到底是冲口做得不好还是我们的活动不够完善呢?

因为有一个人的离开,都代表着一份感情的流逝。。。

而我可以做点什么来挽留一些有才华,有爱心,有责任感的志愿者留下来呢。。。

黑夜给了我黑色的眼睛,而我却用它来寻找光明。。。。。
地狼 同志最后一句真是太有文彩了!有机会要向你讨教讨教。呵呵~~~~

铁打的兵营流水的兵, 志愿者的情况也是差不多。 当一个人的心已经离开了,没有了那份牵挂时,那么就是真的离开了。

志愿者之所以能够为社会义务付出,其实就是凭着一腔热血、一种信念、一份执着;当热血冷却、信念已模糊、执着变放弃之后,离开也是很自然的事情。

在“广青”这些年,已经见过很多类似的情形。有时候,自己也会产生一种迷惘、一种激流勇退的冲动,但
我还是在坚持着一种信念、一份执着,仅此而已。
我第一次去的服务点也是冲口
那是07年的事了
今年似乎都没怎么去过
是我变了,还是他变了
不知道,
我是个讨厌离别的人。
每当有志愿者离开。
我总是会反醒。
是冲口有什么地方做得不好么。
还是这里已经没有让你留恋了。
我找不着答案。
觉得力力妹唔去冲口,系一个损失。

我一直响度谂,很多志愿者都说暂时离开冲口,到底是冲口做得不好还是我们的活动不够完善呢?

因为有一个人的离开,都代表着一份感情的流逝。。。

而我可以做点什么来挽留 ...
地狼 发表于 2009-10-22 08:24

沖口~做得好好呢...
如果唔喺~都唔會有咁多人支持...

我唔喺長期離開嘎.............
6年后就回了......
..
離開6年~~我應該都唔會有咩損失掛....?

而且~~得罪講句呢...

反正..沖口~..宜家咁多志願者去支持...

都多我1個唔多~少我1個唔少........

總覺得~我喺沖口~~唔喺幾咁受歡迎呢........

好似都唔喺幾歡迎我去....咁....

自從中考..個段時間~停了半個月之後..

7月5日~再翻翻沖口~~

覺得~無曬樂趣.....

喺我變咗喇.........

以前去沖口~~無論有無話題.......
都會同布婆婆..傾到~~唔捨得停......

家下....
有話題~都唔想去傾....

我都唔知點解我會咁的.....

So....

都喺離開~比較適合我...........

等我慢慢反省..........
點解會咁的....
我是个讨厌离别的人。
每当有志愿者离开。
我总是会反醒。
我找不着答案。
想想 发表于 2009-10-22 09:41

沖口..喺一個~很好的服務點......

我加入啟智以來~
如果喺去老人院的活動~~
我只去過沖口.................

我愛沖口~
但...唔知沖口愛唔愛我...

試問...

有邊個~系想我去沖口嘎.?....

如果我無估錯~~

應該系..無..吧......

我霖..應該唔會有人想我去噶.............

..
總覺得~自己.好...惹人討厭.........

總覺得~自己喺~個種....~得罪人多..稱呼人少.......的人....
以我的真诚来邀请你。力力妹。。。

狼狼哥真的很想你一直留在冲口。。。
hh\哈哈............................我唔捨得你.......
唔緊要..你學校同我學校~~只..相差3個站.......我可以中午的時候~去搵你的
foggyleoku 发表于 2009-9-25 22:39

甘我呢,點算啊.......
以我的真诚来邀请你。力力妹。。。

狼狼哥真的很想你一直留在冲口。。。
地狼 发表于 2009-10-22 19:24

~我Q個性簽名都寫咗.............

..
如果~~
...

真的..仲有人喺想我去的話..

我會好似個性簽名寫嘎咁.

.

我會....食言最後一次~~

反正我家下都已經喺~~狼來了的...小朋友了..

成日食言~~講大話...都唔掙在..最後依次................
力力,我舍不得你··!
你爱冲口,冲口同样爱你····

we  need  you!!~

冲口需要有你们的支持···!快点回来吧··!
我想你想到快要疯了,如果说你是“小疯子”,那我可能就是那个大大的“大疯子”了。
你也不想我疯的,对不?回来吧····

人生总充满变数,你那些不能说是食言,
只能说,生活在变,人的想法,行动也会随之而变!!~
力力,我舍不得你··!
你爱冲口,冲口同样爱你····

we  need  you!!~

冲口需要有你们的支持···!快点回来吧··!
我想你想到快要疯了,如果说你是“小疯子”,那我可能就是那个大大的“大疯子” ...
angel11-17 发表于 2009-10-22 20:25

我都好想你呢........................................

..我從...7月尾~講離開~講到家下都沒試過真正離開...........

...仲霖住~~今次喺黎真的~~..

11號...專登.....放沖口...FJ....

霖住系~最后一次了....

喺沖口..FJ榜.....留下..名字........

點知唔喺的....................

仲要~...個日~~無啦啦~~激嬲咗..呀耀伯伯.........

激嬲曬~~個日去咗沖口~而..我又應承咗距地1D嘢..噶所有人.......~.....

哈~
到時看看~~狀況如何先..

PS:大瘋子~~是我喲.. Water..個群入邊~哈哈
我是个讨厌离别的人。
每当有志愿者离开。
我总是会反醒。
我找不着答案。
想想 发表于 2009-10-22 09:41

sorry啊...想想...其实冲口好好...我都好想去...不过初三学习好紧张...
冲口同其他服务点唔同...比我的感觉都好唔同..
至少觉得有时有d唔同的感觉..都过瘾啊!!!
沖口~做得好好呢...
如果唔喺~都唔會有咁多人支持...

我唔喺長期離開嘎.............
6年后就回了......
..
離開6年~~我應該都唔會有咩損失掛....?

而且~~得罪講句呢...

反正..沖口~..宜 ...
foggyleoku 发表于 2009-10-22 10:30

我最爱的吖布啊!!!去冲口唯一的动力!!!