免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

對近日黎論壇某D帖噶睇發

呢排系論壇成日兜見到某些人為左D小事系到針對某人,仲有,一張普通噶金鐘分享帖,竟然可以吵到咁厲害,仲要話咩希望老烏唔好封帖,都唔知系博咩?上次話人霸位果張帖同埋今次金鐘噶分享,黎黎去去都系果幾個人,咁樣唔系話果D人玩針對,咁我真系唔知系咩咯。我唔知果位小呆同果D人系咩關係,有咩過節,但我覺得果D人次次有咩關於小呆噶野,都搞埋D長篇大論咯。我觉得.人人生而平等,闹人之前应该霖下自己做得岩唔岩,有无资格闹人.用乜身份闹人.如果你唔中意人地,或者人地得罪咗你.应该用正确途径解决.而唔系玩埋嗮D幼稚手段,发帖闹人.诋毁人.琴日有张贴就系恶意中伤人啦,不过好快就删咗贴,唔知道有几多人睇到啦,.今日一上论坛就发现,又有张分享贴,搞到咁大,我个人认为,论坛系一个发布活动既平台,而唔系俾你地玩针对既地方..分享贴你地都可以玩成咁,我都佩服你地啦,之前霸位贴唔过瘾,你地又玩分享贴,论坛.唔系就系得志愿者先睇到,呢个广州青年网系面向所有既地球人.你地自相残杀,恶言相对,有无霖过想加入既志愿者有咩反应?特别系"qwe777007"呢位仁兄,次次都有你份,咁中意玩,唔该你唔好系度玩,论坛系一个神圣既地方.我相信,如果你唔出现,就唔会有咁多人同你吵架.以上只是个人见解,出呢张贴我预咗会俾人围攻,我系有果句讲果句,全部都系事实.呢篇野唔系話幫邊個,我就系希望所有人都可以公平对待每一个人,人人平等.闹人之前,要霖清楚自己有无做错过.讲嘢唔好讲得咁绝,人地唔系你个出气筒
最后加多句

. 强调多次,论坛系神圣既地方.成日俾人捣乱.我作为一个普通志愿者,觉得有损形象.希望老乌可以处理好呢D事.而唔系次次封帖就以为咩事都无,直接封ID,.或者每个ID只可以开三个号之类,唔好再俾好似QWE呢类人捣乱啦.
贊成樓主,近排上論壇,兜見到某些人系到玩針對囖,仲要唔用自己噶大號,開細號黎發帖,黎回覆,咁我呢D新人就要向D前輩學習下咯。我唔知佢地同各位小呆系咩關係有咩過節,但我覺得佢地感成日咬住人唔放算咩啊?
我剩系想知道.咁样系为左乜??
大家都系为左出黎做志愿者.
点解要吵黎吵去.拍溏心风暴.分身家??
吵黎吵去既作用系为乜??
为左证明自己吵架好劲??
吵黎吵去既作用系为乜??
为自己卑人闹.要出翻淡气??
大家少吵两句.错既就认错.
大家唔好话边个针对边个.
因为大家都系同一身份.都系志愿者.
咁样唔系咩事都无了咩??
我剩系想知道.咁样系为左乜??
大家都系为左出黎做志愿者.
点解要吵黎吵去.拍溏心风暴.分身家??
吵黎吵去 ...
蝴蝶飞 发表于 2010-8-19 13:23

志愿者系无私奉献的,有呢个心或者系呢种精神已经好好,但系如果有人系论坛度闹人,尊严受损,简直可以话系诽谤咯,
依家呢个社会D人,个个都带有色眼镜睇人,到时,个人去活动果时候,实会有志愿者系背后讲佢坏话啦,来源于社会的压力,你承受到?
如果真系做错好多事情,你地可以选择当面批评或者系所谓既"指点"下人地,如果人地唔系成日得闲上论坛,睇到张贴吗?既然系咁,你地
系张贴讲咁多都无用,不如选择当面讲,既没有给人家难堪,也可以直接说明他的错误,让他可以及时矫正过来,又唔使系论坛吵架.这不是更好吗?
不如呢个话题结束吧,
过去佐噶事就畀佢过去啦。
大家静下来,
可能知道点做会是更好呢。
回复 4# 蝴蝶飞

你覺得我地想吵噶咩,系某D人撩起先,我知吵系唔好噶,但唔該佢地見好就收啦
ok.呢D就你地自己霖啦.
我就唔想干涉入去.
咁多时间同精力吵交.
仲不如稳多D时间同精力投入志愿服务.
不如呢个话题结束吧,
过去佐噶事就畀佢过去啦。
大家静下来,
可能知道点做会是更好呢。
sphinxjds 发表于 2010-8-19 13:41

我兜希望佢結束吖,原本以為果個霸位果件事封帖之後就無事
    但佢地又要吵,咁點啊
冷静D,各位.
过去就过去啦,
以后做好自己嘅本分就得啦.~
虽然系讲每个人都系无私咖精神,但唔好为左小小事而系呢个团队里面从中作梗咯,希望每个人都要有一颗宽容,无私噶心。

最后建议:定制一个制度,做到奖罚分明,放飞机,潜水的一律扣时。
不明真相的群众路过
妖5顺眼就系感噶拉~~~~~大惊小鬼啊~~~~~~~
谢谢您的建议
我觉得时代变了``以前比人批评系会面红噶``而家第一反应就系开战``
到左今日了``事件噶主角都无出声``都无话对件事负责``
无去解释``无去同带队去沟通一次``
每个人都有自己噶朋友``
有人话自己噶朋友,都会愤怒``
其实主角认个错(事件里的确系错)咩都平息了``
志愿者可以忍受路人噶白眼,却5肯忍气为左5争吵``