免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

广州的中秋节习俗

我最近要做一份关于广州中秋节的功课!收集广州中秋节的习俗。大家可不可以说一下曾经见闻过的关于广州的中秋节习俗啊??~~~
祝大家中秋节快乐!人月两团圆!!!

广州的中秋节习俗

食月饼咯
有d月饼贵到晓飞,算唔算 一个习俗呢

广州的中秋节习俗

吃沙田柚,田螺

广州的中秋节习俗

玩灯笼咯.夜晚去赏月.同埋果日5可以冲凉.

广州的中秋节习俗

无话5比冲凉啊嘛???5比洗头遮嘛......
仲会食团圆饭咯....

广州的中秋节习俗

食月饼,芋头,田螺,大红柿,沙田柚,杨桃................
小朋友玩灯茏.

广州的中秋节习俗

同自己钟意既人夜晚去体月光..

广州的中秋节习俗

点解中秋唔可以冲凉的~~~苦闷`

广州的中秋节习俗

我啊妈话噶.

广州的中秋节习俗

你地漏左啦.....仲有煲蜡啊!

广州的中秋节习俗

下面引用由细细粒の良品2006/09/10 08:07pm 发表的内容:
无话5比冲凉啊嘛???5比洗头遮嘛......
仲会食团圆饭咯....
骑骑骑  甘你上年又做过咩野啊

哇 顶 老达连煲腊都来埋  甘唔差在  因为煲腊 给人 罚钱喇  仲有饮酒 同埋饮醉酒大人 兼且打伤人要去医院 同埋上count

广州的中秋节习俗

你讲果D多余既,,,,但系我讲果D..无边个细路未经历过啦挂~~!
我试过系煤气隔离点灯笼,比人闹死
我试过系房间开冷气3条友煲蜡,比人闹死
我试过系小学门口既石台煲蜡,成张台第2日隆左...!!
而家霖起自己果阵甘鬼坏架喔...
中秋最难忘都系前2年,明明话夜晚9点沿江有烟花放,我地系26层天台等左成个钟.都无!然后就一齐行去小虫饮野啦..点知去到小虫门口就听到放烟花声啦,我靠~!搞错啊.后来系小虫,就.....比班F玩到颠左!

广州的中秋节习俗

睇月光~~