免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

文明出行志愿者,请给力啊!

文明出行志愿者,请给力啊!类别:社会民生   浏览量: 21
   版次:GA02   版名:广州读本 早茶   稿源:南方都市报   2010-11-06
作者:广州早茶 原创   手机看新闻 全国订报编辑此文
摘要:听日系实施公交地铁免费政策之后嘅第一个周末,按规定呢日坐车就要畀钱。不过啲司机大佬就有啲担心啦,因为呢五日以嚟,越嚟越多人习惯咗从后门上车;恢复收费之后,可能会有人继续从后门上车而且唔畀钱,咁就影响成车人啦!

广是广非(南方都市报 [url]www.nddaily.com[/url] SouthernMetropolisDailyMark 南都网)
    □兰心(荔湾)(南方都市报 [url]www.nddaily.com[/url] SouthernMetropolisDailyMark 南都网)
    听日系实施公交地铁免费政策之后嘅第一个周末,按规定呢日坐车就要畀钱。不过啲司机大佬就有啲担心啦,因为呢五日以嚟,越嚟越多人习惯咗从后门上车;恢复收费之后,可能会有人继续从后门上车而且唔畀钱,咁就影响成车人啦!

司机大佬嘅忧心唔系冇道理,事实上平时搭车都不时会见到一两个喜欢咁样浑水摸鱼嘅乘客。而自从有咗免费政策之后,为咗尽快可以上到车,广州人多年来养成嘅先上后落习惯几日之内就已经被遗忘得烟消云散。再次收费之后,唔通大家又可以即时记返起呢个好习惯咩?

所以我觉得,而家喺公交车站嘅亚运文明出行志愿者就应该多啲发挥下佢哋嘅作用啦!而家每日都会有唔少志愿者喺公交车站做文明出行嘅宣传。不过就真系除咗宣传就系宣传,其他嘢好少做。当然,呢个里面有好多因素。譬如话做志愿者嘅大多数系学生、面皮薄,畀人话两句之后就唔敢再上前;又譬如有啲乘客态度差,唔遵守规则之余重声大夹恶……不过就算系困难多多,我觉得志愿者都好应该勇敢啲发挥自己嘅作用。呢几日我就见过几个志愿者真系做得唔错:佢哋有啲会帮扶啲老人家上落车、有啲会敢于引导乘客排队上车、有啲重会帮外地乘客引路……做到咁样,志愿者嘅作用先会显现出嚟噶嘛!唔通志愿服务就系揸个牌喺度行行企企咁简单咩?
    文明出行志愿者们,多给力啊!希望听日付费乘车嗰阵,有你哋嘅努力可以令乘车秩序变得井井有条!
借用拉···...
我知道啦!!多谢老乌啊!!!
多给点力吖。

.
今天周六出行  发觉回复常态,
市民都自觉从前门上 给钱,车上有广播在后门下车  人民也能做到,
公交车人数不多   OK