免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

1/8 動物園分享

經過前幾日嘅大雨洗禮之後,當日廣州天氣又翻到夏天嘅感覺,好熱!當日動物園异常多人,可能今日係建軍節呱.比我前幾次去動物園仲要多人.
     當然,人多,垃圾就自然多.我中午由管理處行到去熊圈,一路行一路撿垃圾.
言歸正傳.
     首先係非常之多謝當日參加動物園嘅志願者.呢次參加活動嘅各位志願者,都做得捂錯,不過有幾個問題需要分享下.
1.當日動物園人多,好多游客依然存在投餵動物嘅現象,但有D游客準備投餵嘅時候,被我哋志願者上前勸導.但勸導之後,仍然投餵動物.關于呢個問題,志願者勸導游客要有一套方法.我哋捂可以單單只勸導游客"請勿投餵動物"咁簡單,我哋要俾游客知道,投餵后嘅後果.起碼有一個理由捂俾佢哋投餵動物,咁樣可以更加說服佢哋.例如:投餵動物會影響到動物嘅健康等等.但,如果遇到蠻不講理嘅游客,就要用另外嘅方法去應對了.我梁小東嘅做法就係,要當衆人面進行批評,讓對方知道錯誤.當然,這個方法是否適合,要看大家嘅想法了
2.關于教導要從小朋友做起.有志願者講起,勸導游客捂好投餵動物,需要從小朋友抓起.小朋友嘅接受同學習能力比大人强.而且小朋友會更加關注到我哋志願者手上嘅旗,上面寫住"請勿投餵動物".我哋可以向小朋友宣傳,幷且教導.
3.人多垃圾多.我哋動物園嘅服務點都係廣州驕傲所屬.廣州驕傲係以宣傳環保爲主.當然,我哋捂可以只顧住宣傳捂好投餵動物而忽略咗環境衛生.當日好少人會向游客宣傳注意環境衛生,切勿亂扔垃圾.以後要注意下.關于我哋撿捂撿垃圾.當然我哋工具入邊有"鉗"呢様工具,咁當然,有垃圾我哋都要力所能及咁撿.但更加要以宣傳爲主.我建議當游客扔垃圾嘅時候,請游客自己撿翻,丟入垃圾桶,如果游客不聽從,再我哋自己撿.
4.我們是否應該對投餵動物嘅游客進行處罰?要知道,我哋只不過係志願者,我哋冇處罰權利,我哋只可以做阻止同勸導嘅工作.咁當然首要條件就係做好呢一點.
     咁呢度,想分享下幾點建議.
1.志願者企點,建議一個點留守2-3個志願者,一個負責用喇叭宣傳"請勿投餵動物",另外嘅志願者可以對D無視宣傳嘅游客進行面對面嘅教導呢D工作.
2.志願者儘量不要離開自己崗位,當日因爲口渴,冇水,離開崗位去斟水.建議志願者帶個大一D嘅水瓶裝水,巡園嘅志願者多D經過下有志願者嘅點,幫佢哋斟水.

希望各位參加動物園服務點嘅志願者可以再接再厲,做好相關工作.我們沒有做到最好,只有做到更好
沒有做到最好,只有做到更好
路过······
嗯,写得唔错。继续努力
-,-

睇住妳地班友仔
嗯,写得唔错。继续努力
莲子芯.Dizzy 发表于 2010-8-2 23:06

蓮子心第一次誇我阿.
太陽開始從西邊出嚟了
蓮子心第一次誇我阿.
太陽開始從西邊出嚟了
leungdong 发表于 2010-8-3 22:24

甘我我收翻了...
甘我我收翻了...
莲子芯.Dizzy 发表于 2010-8-6 23:10

哇..唔好哇!我会继续努力噶啦!
支持環保,大家出一分力。隊長講得對,不緊緊是保持環境的清潔,更重要的是讓公民知道環保的意義。有概念意識才會做到環保行為。支持。
支持环保,明天我也开始第一次参加该活动了。希望可以在环保中做出一点点贡献。