免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

汗水与笑声交织的盛会---康复者、患儿亲子互动文娱活动<双语>分享帖

本次活动参加人员:烦恼PK  肥猫 生命迷彩  Evian  盧小同  viimin  星月相随 小珊   vivi  yank chan 葡萄  viimin  阿仪 逍遥子 amiu  芳芳 青—青   Gevin 冬瓜仔   Martha  Christine小雅 elle 小倍  wind   萍姨 灰灰 三月三 小惠 扎古

请假人员:伢敏   Gevin 熊啤 兔儿  phoebe(菲比)  縗縗女 东宇  10e749candy

本次分享我决定双语(粤语和普语)写,希望可以在广州文化的保留前提下双语可以良性发展吧。嘻嘻...

粤语版:

2010年7月17号早上10点...一个阳光灿烂噶日子..因为前几日噶落雨令到气温唔算太热啦..所以大部分噶志愿者都可以准时到达现场..只有少数噶人迟左到啦...下次唔好啦..

上午噶工作主要系布置场地同场地音效噶设置..场地方面..台上噶布置基本上都做得差唔多..唔需要我地志愿者去搞..我地志愿者主要系负责台外噶布置..例如吹气球出黎痴系场地两边啊..宣传画噶摆放呢D工作为主..甘我睇到每个志愿者都好认真去做好距地自身噶工作..分工分得唔错..几个打气球噶..几个痴气球噶等等甘去做好场景工作咯..至于音效方面..麻烦就大左少少啦..幕后部DVD机读唔到只活动用噶歌碟啊..连接电脑果条数据线又冇啊..DVD机用唔到就仲可以问院方借一台手提用..但系数据线冇就冇办法啦..唯有叫负责影相噶烦恼PK哥哥走去天河果边买一条啦..早上总算嘻嘻哈哈笑声不断中度过了这个上午..

今次系由院方同某品牌奶粉一齐搞..所以我地噶中午食饭问题由院方打开个方便之门..提供20多合噶饭提供俾我地志愿者享用..早上搞布置同音效噶志愿者分批去平时活动噶14楼果边食饭..而负责人同带队就继续留守岗位..继续努力工作..希望可以提早完成场地工作..

报左下午噶志愿者陆陆续续甘黎到医院..而霖住过黎观看活动噶康复者同住院病人们都一个一个甘黎到会场..呢个时候开场乱了..不过..因为大家都穿上鲜艳的队服..分得清边个系志愿者边个系观众..情况都容易控制翻..活动的负责人萍姨同上官开始嘉宾同表演者噶安排工作,节目噶调整等活动前噶工作..而带队云中雨滴同小助就分配下午黎噶志愿者活动工作..大家都准备就绪..就系为左即将开始噶活动…

各位参加“让生命欢笑2010”联欢活动的小朋友、大朋友、老朋友,大家下午好!”由院方主持人小谢打开活动噶开端…另外一个主持人我地患儿噶总队长三月三(三叔)好流利的接小谢的话..睇得出距地的主持人练习练得好纯熟了..院方院长.家长会会长.乌托邦陆陆续续上台讲话之后..意味着..精彩噶节目正式开始..

节目真的是丰富得很..简单黎讲分大人同小朋友噶表演..大人噶表演有魔术.小提琴表演. 萨克斯表演. 新疆舞等等等等..而小朋友都不甘示弱..都有魔术.长笛.健康操.唱儿歌等等..因为节目太多..不在此处多说..请下次活动记得报名噢...老实说..呢次活动谋杀了不少志愿者.嘉宾.观众们的手机.数码相机噶内存容量...

丰富节目后..小朋友都好踊跃走到台附近..做咩野..米为左玩游戏..罗奖品啦..小朋友围住台上噶志愿者..好认真噶听题目答问题..虽然好多人都出猫.稳家长帮手..百招奇出..大家都玩得不亦乐乎..小小朋友都玩到不舍得走啊..活动完之后…志愿者们都攞起分配好噶礼物..送俾每一个参加活动噶小朋友..每人人手一份..小朋友同家长都攞住礼物..带住笑容甘离开会场..我地噶活动就甘完美的结束了..

今日大家都好努力甘去参加呢次活动噶前期.中期噶工作..基本上大噶问题就冇咩..只系有D平时常规都会出现噶问题..例如:有D志愿者迟到啊..冇黎噶冇请假..对负责人同带队噶人员分配方面有一定噶阻碍..希望大家下次可以注意下呢两点..

呢个系我小助对呢次活动参加噶感受同睇法..希望冇黎噶志愿者同有黎噶志愿者..发表下你地噶对呢次活动噶感受..!!提出有咩需要改进噶内容吧..!!

普通话:

2010年7月17日早上10点..一个阳光灿烂的早上..因为前几天的大雨令周边的气温降低不少..所以报了全天的志愿者大部分都可以准时到达现场..只有几个可能太远而迟到了...

上午的工作主要是布置会场工作和场地音效设置..会场设置方面..台上面的装饰布置都基本上做好了..不需要志愿者在去弄..我们的志愿者主要负责台下的场景布置..例如用吹好的气球布置场地..摆放宣传画等工作为主..工作过程中..我看到了每位志愿者都很认真的做好自身工作范围内的工作..例如这几个人吹气球的..那几个人是摆气球的..他们将工作分得很仔细..使工作做得很快..至于音效方面就比较麻烦了..幕后的DVD机因为读不到活动用的光碟而转用向院方借的手提电脑播放..而因为需要用到电脑..又没有连接电脑的数据线..只有麻烦负责摄影的烦恼PK走去天河附近一趟了..早上的工作..总算是在嘻嘻哈哈笑声不断中度过了..

本次活动是院方和某品牌奶粉共同合作..所以我们的中午用餐问题就由院方打开方便之门..提供23合饭给我们辛苦的志愿者们享用..因此早上负责布置和音效的志愿者们分批去住院楼的14楼用餐..而负责人和带队就继续留守岗位..继续努力工作..希望可以提前完成场地准备工作....

报了下午参加活动的志愿者陆陆续续的来到医院..而参加活动的观众和嘉宾都开始一个一个来到现场..这个时候会场开始乱了..不过因为参加志愿者都穿上了鲜艳的队服..比较容易分辨出那些是志愿者那些是观众..情况就容易控制了..活动的负责人萍姨和上官开始对嘉宾和表演者进行安排工作.节目的调整等活动前工作..而带队云中雨滴和小助就分配参加下午志愿者活动工作..大家都准备就绪...就是为了即将开始的活动...

各位参加“让生命欢笑2010”联欢活动的小朋友、大朋友、老朋友,大家下午好!”由院方主持人小谢打开活动的开端..另外一名主持人我们患儿的总队长三月三(三叔)很流利的接上小谢的话..看得出他们做主持人的活动前的准备做得很好了..院方院长..家长会会长..启智总队长乌托邦陆陆续续上台演讲讲话之后..精彩的节目正式开始..

节目非常非常丰富..简单来讲就分为大人和小朋友两部分的表演..大人的表演有魔术.小提琴表演. 萨克斯表演. 新疆舞等等等等..而小朋友都不甘示弱..都有魔术.长笛.健康操.唱儿歌等等..因为节目太多..不在此处多说..下次报名参加活动就知道了..不过就简单的透露一点吧..这次活动的确谋杀了不少志愿者.嘉宾.观众们的手机.数码相机内存容量...

今天大家都很努力的参加这次活动的前期和中期工作..基本上严重的问题就没有..只是有一些平常常规都会出现的问题..例如:有志愿者迟到..没有来得志愿者没有请假..对负责人和带队人员分配方面上有一定的阻碍..希望大家下次可以注意上这两点..

这是我小助对这次活动参加的感受和看法..希望没有参加和有参与的志愿者..发表一下你地对这次活动的感受和看法..提出你们宝贵的意见吧..!

支持患兒..~
咁果日其實可以講喺都幾辛苦下咯..~
差唔多企咗一個下晝wor..

仲有..~我要睇相啊~
小助好野!!辛苦你啦!!!
路过

支持

由于下午很多高手拍相片了 我就发一D 活动的视频啦 哈哈  

究竟视频能否播 负责人能Q一下我么 呵呵  QQ 327478154  我系 梁静茹 10E110

首先 欣赏一下《 感恩的心》

禁播........

小朋友再抢镜头哦

禁播啦 !!!!

感动之歌 好有力.....

http://v.youku.com/v_show/id_XMTkwNzQ4NDMy.html
分享很详细!加油伙伴们!我出差了。没能参加,有点惭愧!
小助好棒!
支持患兒..~
咁果日其實可以講喺都幾辛苦下咯..~
差唔多企咗一個下晝wor..

仲有..~我要睇相啊~
Evian茵 发表于 2010-7-18 15:21

你企左成个上昼就算把啦,我企足成日都未出声咧。
PK哥哥,幾時有相睇啊??!!!
噶日我系全天候作战嘅,小助巨竟然咁俾5h服务时数我,有机会再搵巨算账…!!
IMG_6039.jpg IMG_6049.jpg IMG_6061.jpg IMG_6063.jpg IMG_6067.jpg
IMG_6068.jpg IMG_6075.jpg IMG_6077.jpg IMG_6084.jpg IMG_6085.jpg
IMG_6086.jpg IMG_6099.jpg IMG_6102.jpg IMG_6111.jpg IMG_6130.jpg
IMG_6132.jpg IMG_6133.jpg IMG_6139.jpg IMG_6144.jpg IMG_6148.jpg
回复 8# 烦恼PK

喺喺..
PK哥哥最辛苦~
大家掌聲鼓勵...~~!!!!!【我講真gar~!】