免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城
楼主: 拾熟狗头

"粤语保卫战" :刀割粤语就是挖岭南文化的根

可以用任何方式回应都合理?

因为你犯错在先,所以我就可以犯错?因为你犯罪在先,所以我可以 ...
第四堵墙 发表于 2010-7-26 12:54

请问楼主响公园唱粤语歌 连街坊都赞距 有边样唔合理呢?
对象一定要是人?不可以是一件事或一种情绪宣泄?难道他说这话没有任何来由?
其次,“叼啊,冚家 ...
第四堵墙 发表于 2010-7-26 14:05

阁下刚才唔系讲除左自己就系别人吗?
而家又反问对象一定要系人?

如果对象唔系人,咁又何来尊重或者唔尊重啊?

另外 唔系每句粤语都可以用普通话来表述嘅。呢个就系粤语。

至少“冚家富贵”呢句嘢响我签名档出现系冇问题的。 因为黄子华将同样嘅内容响香港,广州,以及海外好多地区都公开讲过并且换来阵阵掌声。
回复 90# 第四堵墙

我不想打普通话,所以我要打粵字.
咁你想表达啲乜呢?你都识講話分场合咯.
咁大部分嘅廣州人都係会講粗口架喇,咁情绪亢奋咯,講粗口我觉得正常咯
再一个,你話將廣州话换成煲冬瓜,咁係正确咩?
唔係应该由外地人慢慢去领悟咩?开玩笑同认真都分唔清咩?
嚟廣州揾食仲要廣州人講煲冬瓜迎合佢咩?
我夠成日叼柒蜗牛仔咯,睇係眯认真嘅嗟.
回复  第四堵墙

我不想打普通话,所以我要打粵字.
咁你想表达啲乜呢?你都识講話分场合咯.
咁大部 ...
香焦.の貓 发表于 2010-7-26 14:10

咁益我啊
力撑粤语。。入乡就应该随俗。将粤语改成煲冬瓜,哩d好明显就糸有强权无公理,咁同抢地盘有乜区别哩?你地来我地广州想改变我地嘅语言,就好似人地来你屋企嘅时候要改变你嘅习惯。我地搞到咁大阵像只不过糸想捍卫自己嘅语言!!!

小四,又何必上纲上线呢

一个二个嘈生嗮

唔知边个系ke le fe

唔好山草药咁啦

搞到人地Call Lao Ye

以为有人发[size=+0]long

真系好骑离
鹅满试快乐的好耳痛,鹅闷天天一戏个窗!
鹅们再壳习,鹅闷载升涨,鹅闷事春天滴化———-
鹅满是咪耐滴煮印勇,鹅闷屎舍烩滴洞亮!
姣象拧耗骂?路时拧好马?鹅闷田田蚊喉拧———-
小四,又何必上纲上线呢

一个二个嘈生嗮

唔知边个系ke le fe

唔好山草药咁啦
  ...
08J295 发表于 2010-7-26 17:30

呵呵,那我真要为自己叫屈。本意是建议多创造精品文化,少讲粗口。
后天要去团校给100多位搞创文的骨干志愿者做相关讲座,希望志愿者们的努力不是走形式。
回复 98# 第四堵墙

精品文化是好的,建议也是好的。但是我们致力于服务社群,所以要更加贴近社会。粗口其实都博大精深,学好之后其实已经学好一半广州话。系服务弱势群体的服务当中其实好多都是讲粗口既,楼上甘不屑粗口。点样同服务对象沟通,更好甘服务服务对象呢。把志愿者的身份放低吧,相信能深层的了解服务对象,大家更加融洽。志愿者的头衔不是自己封的,梗应该在服务的过程体现出来,珍惜服务别人的机会,脱离服务对象,志愿者呢个头衔无从谈起。另外其实你都大个仔咯,5好学xxx成日将果D自己搞咩咩果D野拿出来讲。
呵.
和谐广州话.?!
依个系我咁大个仔听过最搞笑嘅笑话.

[ Diao那妈. 顶硬上. 力撑广州话. ]
俗语等于粗口?笑死人了

有人始终拒绝公开证据倒是铁一般的事实。

精品应该是老百姓决定之后代代流传 定系有名专害大家嘅所谓几个砖家决定之后强加于人?哈哈,一个有趣的话题
回复 99# winnsonyuan

好嘢窝----脱离服务对象,志愿者呢个头衔无从谈起。另外其实你都大个仔咯,5好学xxx成日将果D自己搞咩咩果D野拿出来讲。

插    得    越来越有深度,真系高潮咁。

等小四以为好威咁,原来系不务正业嗟所谓志愿者
咁點解粗口又唔属于文化呢?
粗口係博大精深架喔.
几只字就包含人体多种器官喇.係眯先?
一种语言代表一个个城市的文化,撑粤语!
为保护我地噶祖宗语言一定撑到底,支持撑粤语噶人