免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

5月30日市动物公园文明游园活动小记~

猴山里生了一窝猫!
我想体松鼠正面那
唉,想不到我的一个塑料袋也能上镜头…
小狗好可爱啊,我也要去看一下,好不好?
星期天再继续努力,为保护动物园的环保,动物们的健康继续努力下去!
唉.好耐无去啦.
好挂住啊.

我听讲猫同猴系唔可以共养噶.
d.猫会唔会死噶?
唉.好耐无去啦.
好挂住啊.

我听讲猫同猴系唔可以共养噶.
d.猫会唔会死噶?
青提 发表于 2010-6-5 17:57

好耐无见,期待再见阁下
回复 6# 莲子芯.Dizzy

我今个星期应该可以黎啦.
    哈哈哈.

依旧系定住眼訓,赶去客服中心,见到已经有几个志愿者系度等紧我,据闻重好早到添~~多多少少有d内疚既!不过既然已经过去就唔好追究啦~(哈哈哈哈,赖皮下都好既~)
     今日,可能系我系动物园做嘢以来最特别,最深刻既一次-点解?听我讲啦~
     懵懵懂懂甘带志愿者去游览(踩点指引)既时候,去到猴山转入小熊猫区既时候,经同伴提醒,发现系树下既围栏下,一“条”不寻常既身影伏爬系地上,我地毫不犹豫甘上前睇睇,发现系一只松鼠。。。。(当时真系非常可恨无带相机)。我毫不犹豫,很傻很天真甘去抓,当然,结果就系被距溜入草丛,以我咁牛角尖既性格,当然就唔会咁容易放弃,跟住就打算去问问逗趣园既饲养员结果就系不闻不问。。。都系抓左先讲。好快就被我地一个眼明手快既张伟乐同志抓住左(连放入胶袋既过程都甘难,可想而知松鼠并唔系表面咁温驯~~~~~~
DSC00155.JPG 就系呢一袋嘢。。。搞到我兴奋左好耐。
打开睇睇, DSC00156.JPG 距似乎一动不动差d 以为距死左,不过我依然系唔敢摆只手埋去....实在唔知道距 攻击性甘强。
不过,其实我见到距居然会被我地抓到,我林距都可能系有d问题挂?事后问过先知道原来呢d所谓既“野生”已经唔系一朝一夕既事情了。(我一直好不解点解明明系市内都可以叫“野生”)

到左下午,系我重回味紧早上既松鼠仔既时候,系飞禽大观居然又被我发现左“新大陆”。离远见到个小朋友手上抓住一只“嘢”。心里面一阵莫名既兴奋。。。。。。 DSC00159.JPG 系送去饲养员过程当中我抓紧时间去影翻几张先。。。 DSC00160.JPG 真系第一次零距离接触呢只“嘢”(叫做野鹭)好彩距唔会攻击人,好鬼好玩。可能系湿左飞唔起卦~~~

真系好开心可以系一日之内接触到呢d生物。同时突然觉悟,原来动物公园唔单止系一个比游客观赏游乐用既场所,原来已经成为左一d“野生”动物系广州市内既一个“家”。
DSC00161.JPG DSC00163.JPG 以后去动物园我又多左一个“探访”对象了~~嘻嘻
DSC00164.JPG DSC00165.JPG DSC00166.JPG DSC00167.JPG 动物园猴山新一代抓fit人出世了。

千呼万唤既“大大”告示牌终于出现了 DSC00158.JPG