免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

同7活动感想!!

星期六嘅同德围广场都有一片热闹嘅景象.

大批嘅志愿者系广场上面开始自己嘅"工作"..

折纸.义卖.游戏.运动.书法.棋艺等等.....

哩d活动.一般都系吸引d小朋友.大人其实好难可以融合我地一齐玩.其实佢地更有体我地玩嘅意思.

一般离讲.折纸.棋艺都好受小朋友欢迎.唔需要"招揽".都会自动自觉过黎玩.

但系运动同游戏基本都系志愿者自己系度玩.

因为游戏同运动.d小朋友体到咁多哥哥姐姐.佢地会惊.所以佢地一般更乐意体.而唔系参加.

我参加过游戏组.我林运动组都一样..都希望多d小朋友参加.但系就基本都系唔成功..

个人认为.要邀请小朋友参加..要注意几点..

1:一定唔可以比小朋友见到你系跑去佢面前.因为佢会比咁样嘅情况吓亲.

2:要蹲下.因为我地应该尽量令到小朋友无一个"庞然大物"嘅感觉.

3:可以的话拉住小朋友嘅手.温柔d.慢慢同佢讲."我地一齐去玩游戏好唔好啊?"要等佢地慢慢接受面前哩嗰陌生人...

4:如果小朋友无反应.可以转换一下粤语或者国语.因为我发现.好多小朋友都系讲国语

5:如果倾左阵小朋友都无玩嘅意思.就要好开心咁同小朋友讲再见.亦都唔可以跑住走.

绝对唔可以强行拉扯小朋友嘅手!!因为佢地会好惊!!

唔可以突然跑过黎.系甘拉小朋友嘅手要佢跟你走.佢无反应.你又突然跑走.佢系唔会接受到面前突然发生嘅事咖.
哈哈~终于开始知道关键点了·不错·
有进步的人·
哈哈~终于开始知道关键点了·不错·
supernat 发表于 2009-9-5 22:55

什么关键点??
4# vanessa-侨侨

强扭的瓜不甜
完全明白
细路仔既角度到睇
个个哥哥姐姐都会有少少既恐惧
所以一定需要我地蹲下
等距觉得大家既身份系平等
小朋友先会拿开个隔膜
好久没去过了 现在只有等明年了  
好久没去过了 现在只有等明年了  
冬天的花 发表于 2009-9-5 23:06

這麼的久??
完全明白
细路仔既角度到睇
个个哥哥姐姐都会有少少既恐惧
所以一定需要我地蹲下
等距觉得大家既身份系平等
小朋友先会拿开个隔膜
jf10245 发表于 2009-9-5 23:04

對.正是如此....

莫講小朋友..就算我地見到d高大嘅人..都會有d"協".
對.正是如此....

莫講小朋友..就算我地見到d高大嘅人..都會有d"協".
vanessa-侨侨 发表于 2009-9-5 23:14
.........................
qq有成长啵、
说得有理,
有什么问题就要说出来,
等大家都注意下
楼主讲得好先赞一下
也希望以后大家都注意点

要尊重小朋友的意愿
难得我今天有过去那边,既然没有遇上,我还在广场转了一圈呢
今日我都见倒有小朋友去踢毽。
讲的都非常正确加10分
你有没有去邀请小朋友参加啊
哈哈o(∩_∩)o...哈哈