免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

[7.18已更新~]. -[↘...志愿者篇﹎□ɑ。

我决定将每次自己做志愿者的经历系度发布.~希望大家多多支持..

去片.:

7.4系广青启智的见面会..今日我同呀哥(阿铭)、我的情人(w2n)..一齐去参加..去度都比较早..跟住我地3个就傻更更甘行...行到差5多时间..跟住翻到地铁口..根据d志愿者的指引..就入参加见面会囖..后来..我地去到每个人要自我介绍...哇...真系超紧张...but都几好玩吖..跟住就听老乌(广青启智的负责人)系度讲话..时间持续1.5小时..跟住剩低的0.5小时就听d届长讲野..成个过程我无咩点听..基本就系同我情人系度倾计..因为系见面会之前..大概流程我都清楚..跟住然后就去交钱..填写联系方式...等等...攞埋个证..这一刻..我系一名真正的志愿者..
—————————————————————————————————————————
7.5因为之前7.3我系广州骄傲*云溪生态公园报咗名..本身以为去5到..谁知居然去到..哈哈..6点就起身..跟住食早餐..然后7点半去到车站..同埋荡失路(领队.)一齐去到云溪生态公园.(即广州新体育馆对面.)..我地去到先8点..跟住比荡失路话我甘鬼早...跟住后来有个男仔黎..(5记得距名..距系我校友..)原来距比我地仲要早n多..后来我地继续等..过咗无几耐.d人陆续黎攦..跟住我识咗大眼娃、青青..(距地系母女黎噶..)..跟住就识埋蓝血.(我地组的组长..)其他人d名就5系好记得辣..跟住活动开始囖...我地带埋志愿者证、袖章..跟住就开始巡逻...我、大眼娃、青青、蓝血一个组..我地系度周围行..发现d游客都几有自律性噶..所以都5使我地点操心..10:20结束活动..跟住我地就开分享会、签卡..跟住就各自走人辣..
今日的收获都几多下..就系云溪生态公园真系好掂..d空气狠清新..环境狠好..而且d游客自律性比以前好咗狠多..
——————————————————————————————————————————
7.10-12我去做残奥的志愿者..负责做足球运动员的拣球员..今日12点就出门口噜..去到差5多2点..转咗两次车..去到后来组长(+V)同我讲话推迟先开始..无奈..唯有系休息室度休息咗半个锺跟住就开始噜..慢慢地..我识咗+V、金星、ALbreat、Rainy、萧剑星..大家一齐都倾得好开心..我地本身系做5个锺噶..后来加赛就变咗6个锺.每个人都要攦3个锺..真系好累..比军训辛苦n倍..今日系白云区VS海珠区..白云区赢咗..番禺区VS(5记得咗边区)..最后系我5记得咗果个区赢咗..到后来中场休息果时..我同+V周围行..体咗好多好多残疾人比赛...到6点半食饭..(主办方提供)跟住就签卡、比钱跟住就搭车去北京路买野..
今日的收获都几多下..就系虽然d残疾人..身患有残疾..但系响距地的面上根本体5到一丝丝的痛苦..而系体到系一份温馨..一份快乐..距地的心狠单纯..距地无任何妒忌之心..即使距地无论边方赢..边方输都好..距地都系好开心..有d残疾人..虽然5可以用语言黎表达距地心情..但通过距地的手语..体到的系一份快乐..残疾人..虽然系我地正常人眼中..或者我地可能会带d歧视眼光去体距地..但系我地系错噶..因为残疾人距地所做的比我地正常做得会更加好..今次的残疾人运动会虽然狠辛苦..但系我5觉得..因为从残疾人身上..我体到了5一样的自己..5一样的世界..因为距地个心充满着一份单纯..系我地任何人都比5上的..我希望大家见到d残疾人.5好带有歧视眼光..应该用平等的眼光去体距地..尊重距地..因为尊敬别人.就系尊敬自己.甘样先会多一份快乐.
———————————————————————————————————————————
7.12一早6点起身..就拉拉霖食早餐..跟住7点半就出门口..搭车去广大麓湖校区..进行我的新服务点..------智灵学校...一去到就要稳叮当(我地的队长..)签到先..跟住入到去..点知未开门..米同d人吹水先囖..甘样又识到衰衰女、宝宝、(仲有d人5系好记得名..)跟住就开始噜..我同格格(一个旧人)的服务对象系一个男仔..距11岁..系一个智障儿童..距真系好酷..2个几锺..几乎一句话5出..又5笑..真系服咗距..后来我不断甘同距倾计..陪距玩..距终于肯出少少声..笑下..系e个时候..原本疲倦不堪的我..已经5觉得累..因为e个小朋友的笑消灭了我的疲倦..后来集体活动果时..我地玩“丢手绢”..真系几好玩..输咗噶话..该小朋友..同志愿者一齐出黎表演..后来有一个小朋友输咗..跟住距出黎表演果时唱《霍元甲》{5系周杰伦版本}...果时真系听到觉得好惊讶..(其他d精彩部分..由于我5记得d人名..所以一一省略..留比读者自己霖..)
今日的收获都几多下..就系果d智障儿童..距地都系好好..或者可能作为正常人的我地..觉得距地系智障儿童..就疏远距地..其实甘系错误噶..当尔同距相处..大家将心比心..尔会发现..距地好单纯..而且发现其实距地内心...需要一份爱..需要我地大家一齐去关心距地..因为距地都想我地用平等的眼光去对待距地..
————————————————————————————————————————————
7.18今日去佐7彩虹服务点(残疾人服务中心)..由于我5识行..周围问人..搞到去到迟到10分锺..跟住去到响门口有个肥仔(学员)系我旁边大声甘话早晨..吓s'我了..跟住入到去..有几个学员话我系某某老婆..真系无奈到爆..跟住就稳小宇(我地噶带队)签到跟住就同另外一个男仔入去了..活动开始了..首先我地就唱歌仔..有高妹(领唱)带住我地一句句甘唱..唱佐《每当变幻时》、《单车》、《友共情》...虽然我只系剩唱《友共情》..但都几开心噶..跟到休息果阵...我就慢慢开始同d人吹水..经过我努力甘吹水..就识到小宇、彬仔、素仪、细仪(素仪噶F)、4眼、思乐冰、阿芬、彭彭、小凤(仲有d.5记得名)..跟住就开始玩游戏噜...非常之刺激..玩游戏果时.突然有个学员无拉拉捉住我只脚..比距吓傻...玩完游戏之后..跟住我地就开始包饺子、云吞辣...每一个学员、志愿者都好比心机甘去包..到煮果时..我、阿芬、小宇就齐哇哇逼系间厨房度煮野...大家一齐倾计倾得好开心..煮到煮得好开心...跟住我地就同d学员一齐食野..跟住到最后..我地就开分享会噜..
今日的收获都几多下..就系d学员个个都系好热情噶..非常之好相处..虽然煮野果时会比较辛苦..但系煮完之后..换来的系学员面上的一丝丝笑容..甘都已经好值得了...(未完 待续..)

7.18上集讲到..我同彬仔一齐行..因为我地都系要富力值班..距系负责我地果个班的带队..由于我地太早了..所以就系附近坐士多...彬仔教识佐我点样去同d新人相处..同d带队相处..也介绍了各服务点的服务内容..差5多到时间了..我就同彬仔拿拿霖翻到服务点..期间我又识到西瓜皮、28、仲有一个女5记得名..跟住岩开始果时超热闹..因为好多人黎佐..跟住又识佐5点木、豪神、(仲有d5系好记得名..)..渐渐地d人都走了..豪神就留低陪我地..我、彬仔、西瓜皮、28、豪神..就系到s'甘吹水..but豪神同埋另外一个女无乜点出声..都系我、彬仔、西瓜皮、28最多野讲..后来豪神走佐之后.冷清了n多..but我地继续吹水..彬仔几好人哇..提前10分锺比我地走人..
今日的收获都几多下..就系虽然d人话富力值班会好闷..但我觉得几好玩阿..如果下星期时间允许..我、彬仔、28继续会一齐富力值班..

多谢继续支持广州骄傲喇, 加油吖!~
貌似好多MM都同荡失路同学特别好关系
要贺下你,第一次参加活动就有好心情。相信以后会更精彩。
流 水 账 !
踩一脚先。
写出自己的真实感觉不错嘛~加油
阅. 顶. 拿分. 走人.
残奥有d相出于隐c原因..所以5会系度发..如果要体..就去我q空间该日志度体..今晚7.30更新相..希望大家多多支持..~!
活动照片不可以私自发上网噶.要经负责人同意才可以发噶......

貌似好多MM都同荡失路同学特别好关系  2
好...
支持下..!!
好多MM都同荡失路这个“中学小男生”特别好关系

貌似好多MM都同荡失路同学特别好关系  444
......................................
貌似好多MM都同荡失路同学特别好关系  55