免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

[转] 80后既老婆大人

个男人好似对个女人无嗮办法喔,大家结婚一定要先考虑清楚啊,以免终生遗憾
现实生活中....呢种例子好似特别多.
哈哈~我觉得咁样几好啊~几有生活情趣啊!!
顶一下先!!!!!!!!!!!!
80后既女仔未必都系甘既…上边D系特殊例子姐````
偶然可以,但吾可以经常,习惯之后个男会好惨……好惨……
哈哈~其实2个人一齐无话计较d咩囖~
表面上好似系上面甘..个男嘎好惨~
相处落...我觉得个男嘎好享受啵~~
好似某d人钟意被老婆打~被老婆咬甘~
幸福黎嘎~~
不详预感~~~~~~~~~~~
(一): 老公: 你去洗碗。
        老婆:好。
        老公:点解仲五去啊?
        老婆:我個头好疼吖。
        老公:懒到死,五叫你洗碗你都五会头痛既。
        老婆:真架!一諗到要洗碗我就头痛喇。

(二)    老婆:呢个袋你罗住。
        老公:我都罗住四个袋拉,你乜都五罗,好意思咩?
        老婆:感我罗主你阿嘛!你100几斤啊,我罗噶野比你罗噶野重好多。

(三)    老婆:呢件衫好五好睇啊?
        老公:好睇。
        老婆:你敷衍我既,你想等我快D买完然后翻屋企!
        老婆:感呢件好五好睇啊又?
        老公:五好睇。
        老婆:你就系五舍得买比我

(四)    老公:我地讲D家务分工拉。
        老婆:好。邋遢野你做,比如擦地、刷马桶、擦桌子……
        老公:岩噶。
        老婆:通电噶野你做,好似洗衣机、电冰箱、 电饭锅、电熨斗……
          老公:感……得!
        老婆:男主外,女主内。同人打交道噶野你做,例如买菜、交水电费、罗报纸牛奶……
        老公:得得得,感你做咩先?
        老婆:无急拉。厨房油烟感劲,好容易影响皮肤,煮饭你做。
        老公:感你就话我知你做咩先?
        老婆:我有好多野做架。我可以陪你拉,监督你拉,赞美你拉,安慰你拉……

(五)    老婆:你睇,果边D女仔几靓。
        老公:靓咩?
        老婆:你咩意思啊?你点解五同我保持一致!
        老公:好睇好睇。
        (老婆转身就走拉·····)
          老公:哎,你做咩走感快,做咩五理我啊?

(六)    老公:起床喇。。起床喇,你五系话今日要开翻早咩?
        老婆:无吵啦,我再训多陣,就一陣
        老公:快D拉,五系真系迟到架拉。
        老婆:你无掂我!我要训教!!
        老婆:啊。。。迟到拉!你做乜五叫我姐?

(七)     老婆:你娶左我系五系觉得超级无敌幸福吖?
        老公:五觉得。你又五讲道理,又五做野,仲成日烦住人,我点幸福啊?
        老婆:呢D米你噶幸福咯。我五讲道理,如果五系我牺牲自己,点衬托出你噶宽容大度呢;我五做野系为左培养你噶能力强;我烦住你,感你既噶生活先会多丰富多采啊,你睇,你噶婚姻生活就五会好似人地感单调拉!

(八)    老公:以后我挣噶钱按比例比你拉,我稳得越多留得越多,感样先有积极性。
        老婆:好。
        老公:感我比你百分之几?
        老婆:百分之一百咯!!

(九)    老婆:我地出去玩咯。
        老公:好,你话去边就去边。
        老婆:我如果林到仲洗同你讲咩?
        老公:我出噶主意你从来都五同意拉。
        老婆:我五同意噶叫乜主意呀,果D叫敷衍!你要不停感有主意,直到我满意为止。

(十)    老婆:你点解五打电话比我既?!
        老公:顶啊!今日五系讲好你打比我咩?结果我等左一日,都系我打比你咋。
        老婆:我系讲过,但我又改变主意拉。张爱玲话:女人有改主意噶特权。
        老公:感你感你改主意无同我讲喔?
        老婆:我讲左拉,我心里面讲左喇,邊個叫你同我心靈唔相通喔。。。

按照呢家呢個社會既結婚同離婚個案黎講,50/50既比例,我地系米應該檢討下兩個人一齊既相處方式同方法呢?結婚到底系為左咩?結左婚又可以代表D咩?離過婚又可以代表D咩呢?只系一張白紙上面簽名。。。但系要考慮既問題又系幾甘多!結婚只系人生另一個階段既起步,結婚證只系可以證明你唔系一個人既工具,兩個人既幸福始終都要靠大家既努力,一段婚姻既維持亦要靠大家既努力。。。。。。男人對女人好唔系應分,女人對男人好亦都唔系應分,只系因為彼此愛著才會對對方發至內心既好,希望大家學會去珍惜真正對自己好真正愛自己既人!!!