免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

讲D我个人感觉比较介意既事

今日系第二次去肿瘤医院....
估计今日旧人都几多下....
系我地系科室入面仲等待紧萍姨既时候...发生佐件事令我个人感觉比较介意.....
果时我准备入护士站入面个治疗室稳人既时候(果时个服务铃响紧)....
另外一个企系护士站外面既“拍档”突然用一种好命令式既语气同我讲“5可以按个铃”(估计距系以为我想关佐个服务铃)
首先..你5知我系护士出身我5怪你,再黎我当你5知我系第二次黎呢个服务点......
但大家都系义工....我并5认为你可以用命令式既语气去要求我咯.......
我个人感觉认为义工应该系平等咯.....

另外...系米旧人可以例外?!点解有D旧人会觉得报佐名冇距个名就好5应该?!
系米因为距系旧人就可以减少几个新人而将个名额比呢个旧人?!甘米姐系好多服务点都只能有旧人5可以有新人?!

仲有件事.....感觉有D带队会习惯去到集中点5理附近有冇其他志愿者...见到有熟人就同熟人倾计...见5到就自己玩手机?!
一定要其他志愿者主动上前询问先会给予理睬?!甘样感觉会令新人比较无所适从咯......
毕竟新人好多都系刚接触社会既学生,5一定个个都甘大胆......但始终作为带队是否会比刚刚出来既学生大胆少少!?

以上系我参加义工呢个几两个月既一D感想.....
或者有D讲既系你地边个眼中5正确或者点.....
如有得罪敬请见谅.....
你帖大部分我都赞成。首先声明我无去过里个活动。其中你话旁边义友用命令?你听过(说者无意,听者有心)里句话无?再者话吾定里个义友平时讲话就可能大声,啤你个感觉就以为责怪你同命令你。你护士出身系好,但吾值得炫耀,你应该虚心滴。在义工行例中讲求人人平等,新旧一样,包括老乌,有个系经验多少,仲有个只系年龄之分。我其中话护士果句有重请见凉。
的确好多带队个自故自,熟人就聊。当然有时拒地野多我地须谅解。大家主动滴,生活将更加美好。
有同感吖!!!
其实呢个都算系启智潜规则..1时3刻改变5到的..慢慢适应..最紧要体你自己有无心坚持落去姐..吾洗太在乎其他人的...
我都有同感,感觉D旧人识得噶真系会倾计倾得好犀利罗,感觉新人好难融入去···········
同埋上次我去参加一个广青噶培训活动,一班应该系资历比较深噶志愿者,一开始唔理会主持人讲噶野,系后面好吵甘系甘倾计,后来坐系我前面噶男志愿者终于忍唔住去叫距地细声D,距地都系静左一阵又开始讲野。
其实我觉得志愿者之间感情好系一件好事,但我觉得应该睇场合罗·············同埋可唔可以都带一下新人呢,毕竟你地系志愿者呢个团体入面都算系我地噶前辈罗~

华囡,昨晚我也有去肿瘤医院,昨晚在某些方面的确是做的比较差的,同时非常感谢你提出的宝贵意见,相信我们能一起努力改进它的

另外,我想你的另一个“拍档”是个无心之失,你说的对,志愿者是平等的,就算是带队也不能用命令的语气去说命令另一个人的

希望你不在在意昨晚的事,当然也非常希望你继续支持患儿,我非常想在服务的活动中再见到你的身影,我们一起努力,让更多的欢笑和快

乐带给更多的患病小朋友

加油!
谢谢你提出的宝贵意见
     多谢华囡嘅宝贵意见.
      伱嘅拍档可能无心讲伱,但我相信距喺出于好心同你讲.距嘅语气可能令你难接受,但作为志愿者我嘚应该做到包容.唔止喺对服务队象嘅包容,仲要对志愿者包容.
       虽然我唔知伱拍档喺边个志愿者,但我希望果个志愿者以后注意.
       近期发现有好多志愿者潜水过黎.潜水嘅志愿者要注意.
       仲有你讲到带队嘅问题,唔知你喺讲边个带队,但我都希望可以直接同个带队提出意见,咁样有助于带队改进.
       琴晚,的确有聊天现象.黎做志愿者唔喺净坐住倾计.呢点特别喺旧嘅志愿者要注意.
       另外有志愿者话我得排斥新人.我想知点为知排斥新人?旧人亦都喺从新人做起.
       带队有时太忙会忽略某D志愿者.呢个喺米好多人所讲嘅排斥新人?!果D俾忽略嘅志愿者可唔可以主动去问带队应该做D乜?可唔可以主动同服务对象沟通?

下次活动过程中有意见或者建议时可以喺分享会当中提出,如果大家唔重视个分享会,我觉得个分享会形同虚设.

我冇针对任何人,只希望大家有则改之无则加勉.

希望大家继续支持患儿.将自己最灿烂嘅笑容带俾我嘚嘅患儿.

回复 2楼 顺其自然 的帖子

我并冇炫耀任何野....我只系感觉甘样会令我觉得距好似高人一等...只系希望距可以注意下自己态度语气.....我霖距自己知我讲紧距....

小惠...我5系话你地带队5好啊....
我只系总结我去过既服务点得黎既感觉....
我觉得肿瘤医院气氛几好啊....我讲既只系我之前系其他服务点遇到既事
原帖由 晶晶jingjing 于 2009-2-21 14:04 发表
     多谢华囡嘅宝贵意见.
      伱嘅拍档可能无心讲伱,但我相信距喺出于好心同你讲.距嘅语气可能令你难接受,但作为志愿者我嘚应该做到包容.唔止喺对服务队象嘅包容,仲要对志愿者包容.
       虽然我唔知伱拍档 ...

其实我讲既带队去到有熟人就倾计冇熟人就自己玩手机系我遇到既一件事
果时只有几个人黎佐....跟住个带队黎到冇出声左右望下....跟住就自己玩手机勒....
果时因为距冇带牌....5系好敢确认......后尾黎佐两三个人....一见到距就行埋去系度倾计签到...跟住我地先知距系带队.....
果时另外有几个都系带住时数卡架....
或者好多带队系5错....
我讲既呢D感觉只系个别既.....
老实讲...我第一次参加活动果时系好紧张架....
5知签到系点...5知应该点认人...5知应该讲乜野....5知应该跟边个....
果时仲要个带队讲野好细声.....
完全未知发生咩事D人就行勒.....
所以我个人认为体谅下新人会好D咯
楼主,我们好似系武术兴趣活动见过。你提的意见唔错,我觉得各服务点负责人要多关心新人,提醒旧人教新人,唔好冷落新人。至于你话个拍档”突然用一种好命令式既语气同你讲野,可能系她以为你想关佐个服务铃而口急急大声咗,无谓咁怒。以后大家注意迪就得了!
其实...我系有D介意...但并未去到嬲既程度....
因为如果我系嬲既话我系会直接当众讲距而5系系度5提名甘讲下.....
只系希望如果有人都系甘既语气态度习惯希望都可以一齐吸取经验
原帖由 晶晶jingjing 于 2009-2-21 06:04 发表
     多谢华囡嘅宝贵意见.
       虽然我唔知伱拍档 ...

坦诚的声音,真系开心!我地扪心自问,有则改之无则加勉吧

最灿烂嘅笑容带俾我嘚嘅患儿——风筝young版权亚

最灿烂嘅笑容带俾我嘚嘅患儿