免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

<转贴>我地中国人喺未应该认清自己咧.

依家越嚟越多含三聚氰胺超标嘅食品出台~
其实究竟讲明啲乜咧~
今日喺国庆节~中国喺应该一步一步进步先喺咖~又点解感觉唔到?

我觉得我地国人好似越嚟越见利忘义~
话喺有"特色嘅"社会主义社会~我觉得已经逐渐向咗资本主义延伸喇~
近几年啲问题越嚟越多有边样唔喺为咗"钱"?!
依家有咩嘢食喺冇问题咖?
我之前喺G4度睇倒有张贴话依家食屎最纯正~咁屎都要用食物消化所得吧?

为咗钱~奶茶用致癌嘅奶精
为咗钱~豆腐用石膏做出嚟(用医院打完石膏果啲嚟做...)
为咗钱~蛋都有作假嘅
为咗钱~为咗少买啲农药~就直接喺啲米都喷杀虫水(依个我亲眼见)
为咗钱~喺啲奶加埋啲三聚氰胺~搞到啲含奶嘅都基本有问题~
.....................仲有好多好多...
啲大品牌都信唔过~叫我地仲食咩信咩好?
直到依家仲未摆脱翻版大国の称....搞到全世界都以为我地专出劣质产品...

咁你地话喺唔喺为咗钱先?
如果当初唔喺有啲细路肾结石...仲有Q人知道啲奶有问题?!
或者比几个小钱就啰咗嘅QS标志喇~啲国检部先懒得理我地喺生喺屎...

好似四川地震咁~捐咗几多个亿啊?~到最后未又喺唔透明?~连外国记者都认为有人吞过数
喺新闻发布会人地问亲用咗几多钱啲领导都转移话题...唉~咩时势

依家引出嘅问题越嚟越多~已经好可以证明某部门嘅无能同腐败...我真喺好气愤!!!
我地嘅政府究竟会变成点?

睇下间舞王...领导都讲"为什么我们严加巡视都查不出来?"...唔通警察仲黑过黑社会...
依啲未钱作怪咯~有钱能使鬼推磨嘛~疏通疏通就得啦
陈sir都话:"依家唔喺冇法,依家简直就喺无法无天"

我真喺霖唔明外国从来冇咩啲咁嘅事发生
但喺我地国家咧~几个月就整单甘嘅~犀利

点解啲贪钱嘅人同啲企业...个个都唔害~就喺要害自己中国人?
点解中国人去嚟去去咁多年~打仗除咗大列强喺外国人就都喺打自己人?

乜中国嘅歧视真喺咁犀利?  
我地几时先会认识到团结?  
又要到全民族抗战果时?

不管在地球的什么地方,商业社会出现质量问题系必然的,问题系是否得到有效的监管,而在中国,我觉得诚信问题系影响中国未来发展的关键问题,这是一个自上而下的历史性问题
都講左灰佬沒用嘎啦..
前一派仲話灰佬打死人..
若然灰佬真系有用...呢個世界就唔會有甘多黑社會啦..(注明:灰佬=警察)

國檢部個D..懶先唔去檢查大品牌..
不過聽聞我地廣州本地牌子嘎牛奶沒事..好似咩燕糖個d..
楼上系话哈耳滨果件事....有深入了解过既都知....

系死者不断打警察.其实警察开头已经好克制....

虽然系感讲..不过网上有句野讲得好岩.(你欺负我了,我就可以打死你?你打我一耳光,我给你一砖头,这社会不就乱了吗?)
樓上..
既然你都講網上個句好巖了.
甘就算之前個灰佬點克制過...都已經沒任何意義了.
人死左就系死左..
如果系打傷人嘎話硪都話正常..但依家系打死左人...
................................

希望

希望他地会早D觉醒勒 甘样真系对成个国家都5好咯 岩岩先有小小名气就搞成甘
泱泱大国,有悠久的历史文化,但国民就无文明的素质。
在某部分国人眼中根本无“排队”依两个字。
出了事就找关系,只要有关系有后台就可以横行霸道。
我地做细既.做5到D咩的....做翻好本份了~~