免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

20060417(星期一)逢源活动及分享会记录

唔好意思各位。。。遲咗發分享帖。。。

想补充一下
Greenlight 也很耐心地帮一位初中同学解答平面几何题.

已阅,支持twotwo的分享~~!:)

第一次去逢源,觉得小朋友都很活泼很易相处,各位志愿者也很有耐心!^_^
由于每个小朋友的学习程度不一,且每个小朋友未必对每个志愿者的特长都了解并记住,建议能否制作数学、语文、英语3个纸牌,根据当天志愿者的特长在不同的组别桌面摆放(譬如说辅导数学的志愿者坐在第一组,自然该名志愿者也可以辅导其他课程,只是其他组别的无法解决的数学难题可以首先找他,同理第二组的安排坐辅导语文的志愿者,第三组安排坐辅导英语的志愿者)。
另外接近期中考试(好像还有1-2个星期)了,建议大家留意一下哪些小朋友的弱科需要补习,及时与李SIR和带队沟通,方便志愿者跟进。
暂时想到那么多~~~~~
^_^

支持下~~~~~辛苦晒大家了,继续努力!

下面引用由greenlight2006/04/19 11:47pm 发表的内容:
第一次去逢源,觉得小朋友都很活泼很易相处,各位志愿者也很有耐心!^_^
由于每个小朋友的学习程度不一,且每个小朋友未必对每个志愿者的特长都了解并记住,建议能否制作数学、语文、英语3个纸牌,根据当天志愿 ...
值得参考...好有心思!!!
[这个贴子最后由twotwo在 2006/04/18 03:03pm 第 3 次编辑]

时  间:2006年04月17日 星期一
地  点:逢源青少年活动中心
参加人员:李sir、J、丁香、简爱、twotwo、Greenlight(新人)、Sharong(新人)
记录员 :twotwo
18:50-19:50 小朋友做作业,志愿者在旁辅导
20:00-20:45 小朋友做完作业后自由活动
20:45-21:00 志愿者分享会
加减分情况:两个JIAMING、HUI +1 主动帮助志愿者
            JIAMING -1 打架
丁香:今日里面情况比较好。
      PING数学开始5记得,要係做作業過程中慢慢幫距復習翻。
李sir:六年級嘅課程基本結束,開始進入復習階段,係復習過程中要慢慢將以前嘅知識鞏固翻。
简爱:Hui嘅學習態度唔好,Jiaming學習唔認真,兩個人經常做作業互相影響。
J:今晚將兩個小朋友隔開坐,説話比較少咗。
Sharong:今晚主要輔導五位小朋友。兩個係初一嘅同學一個五年級同學,比較認真。另外兩位四年級同學説話比較多。
twotwo:Sharong好有耐性幫三位同學復習英語單詞,及矯正她們的讀音。小朋友都好專心聽。
Greenlight:Tai做數學作業無耐性,睇住答案然後將D數字搬嚟搬去列出個式子。
李sir:小朋友未掌握解題方法嘅時候做作業經常出現甘嘅情況。
简爱:有部分小朋友見到志願者會好興奮,越理距地就越興奮。
李sir:對於小朋友甘嘅情況盡量要距地安靜落嚟。
Greenlight:建議將小朋友分開坐,覺得男仔同女仔唔好溝通。
简爱:分開小朋友坐可以避免距地説話過多。
丁香:不提議將小朋友分開坐。尤其表現比較好嘅同表現比較差嘅同學,假如分開坐就會兩極分化得好明顯,對差嘅同學都唔係太過有幫助。
李sir:對於現在嘅小朋友已經開始慢慢懂得男女間嘅問題,無必要將距地分開坐。
J:今晚無幫小朋友進行復習,希望聽晚繼續進行復習計劃。麻煩Fanny聽晚幫小朋友復習英語。
李sir:聽晚可以幫小朋友復習。
J:今晚外面活動嘅小朋友Jiaming同Jiaxian玩遊戲嘅時候發生打交同鬧交。事出比較突然未能及時阻止。
李sir:下次有甘嘅情況要及時制止,避免大家出手。Jiaxian好容易會出手打人,要避免距再有甘嘅舉動。

请参加逢源的志愿者在此补充你们的想法和意见。thx... :em25: