免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

启智美食小组澳门美食之旅活动分享

下面引用由雪薇2007/08/21 06:51pm 发表的内容:
好羡慕你地啊!
有无人可以话我听,点加入呢个小组呢?
加入群35147259啦,有活动会系群度通知噶! :em108:

好多野吃呀

我影果D相啊!!
几时放噶!!版权费静儿卑!!哈哈,多谢拉!

澳门柑哆好耶食噶~
    碍~可惜一刺都未去过
“人”在食顶,为肥“良”方
我要做肥仔吖~``

真是好鬼好玩,即使输左一千都无感觉,合法赌钱架感觉真是正啊!!!!!

叮当真是有米,1000都没感觉

哇,哇,哇~~~ 好玩好吃,中有好多正野添喔,旅程一定好过瘾啦,继续延续落去,带多D欢乐番来啊!

回去办证,下次去

点解唔等埋我先去呀!点解?点解?无论如何静儿要比个交代我!555555555

参加参加...
  18号早上5点半,尚与周生亲热中,突然PATPAT比人踢左几野,跟住就夹硬比人称左起身,游魂甘食完早餐,打左部的士就直奔地铁站,事关有两个靓女等紧我喇~~

话甘快就到左以太广场,会合埋其他几位团友,就准备出发了。本次活动一共有11位组员参加,分别系车车、WING、香水百合、静雯、黑夜、食王、训哥哥、叮当、小薇、林花音,当然仲有我呢个组长啦!

好啦,由于时间的关系,我地就忽略去的过程喇。系过关的时候,好鬼多人,仲多人过派米,条人龙深不见底。甘百无聊赖,梗系做下自我介绍啦。唔知系咪因为靓女多的缘故呢,我地食王先生介绍自己的时候好紧张,食晒螺丝,口窒窒甘话:“我、我、我叫色~~狼呀!”“吓?色狼?哦,食王!”以后大家就唔可以再叫他食王喇,叫色狼拉!哈哈哈哈哈哈!
  好唔容易过左关,大家都已经身水身汗、饥热交迫,于是就急急脚赶去我地既美食第一站,官也街!
  首先我地去左莫羲记食左超级好味的榴莲雪糕,好香榴莲味,好似食紧成个榴莲甘。但系个大菜糕就无咩味喇。如果唔中意食榴莲,芒果都好正噶!
  跟住就系远近闻名的诚昌饭店,好多明星都系度食过。水蟹粥一放上来无咩特别,但勺起就立即闻到蟹香,无乜味精,D蟹膏完全融入D粥度,好鲜甜。仲有点左个墨鱼丸,不过感觉就一般。
  然后我地就过左去地堡街,由街头扫到去街尾。食左燕窝蛋挞、鱼翅捞面、仲去左木偶餐厅食葡国菜。话说木偶,系一间老字号的葡国餐厅,基本上住系澳门的人都识架喇!私人认为葡国菜的味道有D怪,但个马介休球就好好味,系用马介休(澳门特产的一种咸鱼)同薯肉整埋一齐炸的,好特别。
  出来之后,梗系要整翻个甜品啦,驰名的沙度娜木糠布甸就系隔离。拿拿林买左个原味的,好正,好浓郁的芝士味。
  饱晒,几乎行唔郁~~~
  最后,去完大三吧买手信就顺手去赌厂场见识下啦。有位仁兄赢左几百蚊未请我消夜哇。仲有一位仁兄就好大方甘请左啊何生饮茶。
  今次旅程,虽然发生左唔少惊险的事件,但都玩得好开心,差D想玩多日呀,希望下次我地继续一起觅食啦!