免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

壞人王第三張大帖-廣州人。廣州情

呢篇文章。。
關于一嗰地方。。
關于一嗰我生活咗差唔多二十年既地方。。
果嗰地方。。就喺我屋企。。
廣州。。

廣州。。
好溫馨既詞。。
好熟悉既兩嗰字。。
由細到大。。
我為我自己喺一個廣州人而感到驕傲。。
到呢一刻。。都喺!

廣州。。作為省府。。
中國三大城市之一。。
歷史最悠久既城市之一。。
依傢。喺外人口中。喺咩樣?
冇文化。冇禮貌。野蠻。
但喺。事實喺咪咁呢?

西關。衆所週知。廣州最有歷史既地方。
青磚老屋(所謂既西關大屋)能夠透氣。歷久常新。
但喺唔知咩人就話佢喺破舊。不雅。影響市容。
喺都要油油漆。結果牆冇辦法透氣。以至倒塌。
咁究竟喺咩人冇文化?

廣州人三五知己。閑話傢常。
卻不只一次被莫名申訴。“講普通話”
正所謂入鄉隨俗。
我地用本地方言溝通又有咩唔啱啊?
喺咪人善被人欺。馬善被人騎啊?
又唔見有人衝去上海。對住兩嗰用上海話傾計既女人話“講普通話”
咁究竟喺咩人冇禮貌啊?

弘揚傳統由細做起。
推普冇錯。
點解要學D咩9唔搭8既京劇。
而唔喺就喺我哋身邊既粵劇?
但喺點解要強製學生喺課餘時間都講普通話啊?
唔講就罰?咁同國傢既推普冇任何既聯繫啊!
推普唔等于廢除當地方言啊!
咁究竟又喺咩人野蠻啊?

曾經有朋友喺我面前講廣州。。
講廣州治安勁差。
講廣州交通混亂。
講廣州環境汚染犀利。
講廣州車多人多。週圍都擁擠。
冇錯啊。我都承認。
廣州的確有好多地方需要改善。
有人話食在廣州。廚在順德。
有人話珠海靚過廣州。
有人話東莞有錢過廣州。
有人話深圳發達過廣州。
有人話香港文明過廣州。
但喺。我更加愛我既廣州。

我懷念既。喺行上白雲山。然后坐喺魔星嶺睇飛機起飛降落。
我懷念既。喺行喺上下九。睇到好多老字號。有人喺街中間賣公鷄欖。
我懷念既。喺一條條既舊路。一副副充滿人情味既面孔。
我懷念既。喺星期日朝早。會成屋人由屋企行半嗰幾鍾去小官園飲茶。然后去東湖公園玩既日子。
我懷念既。喺夏天。每一間屋企對出都會有人拿住葵扇。坐喺張凳仔上面吹水。
我懷念既。喺街邊。一間間既機室。一檔檔既牛雜。臭豆腐。鷄蛋仔。
我懷念既。喺摩托車。單車。前後兩節既公共汽車。雙層巴士。
我懷念既。喺每次考試考得好。媽咪都會買屋企附近一間燒臘鋪 三蚊一只既大雞髀。
我懷念既。喺我每次跟爹哋去唔同地方縯出。睇住粵劇帶俾觀衆既快樂。而我。總可以喺觀衆席度訓著覺。
我懷念既。喺一個真正既廣州。原本既廣州。

我喺由廣州市中山醫科醫院出世。
我既幼兒園喺黃花崗幼兒園。
我既小學喺農林下路小學。
我既中學喺48中。
我由細到大都生活喺東山區。
冇錯。。喺東山。。
依傢。雖然我已經離開咗廣州。
喺一個陌生既地方打拼。
但喺我牽掛既。始終都喺呢嗰廣州。呢嗰東山。
因為只有呢度。先喺我屋企!
屬于我既根。亦只有呢度有!

生喺廣州人。死喺廣州魂。
就算點變。伱都喺我屋企。
就算點變。都改變唔到我對伱既呢份情。
我為我自己身為一個廣州人而感到驕傲。
我將來既老婆。亦一定只會喺廣州人。
因為。廣州人。廣州情。永不變!
我失落既。喺行上白雲山。然后坐喺魔星嶺睇唔到飛機起飛降落。
我失落既。喺行喺上下九。睇到好多老字號。冇人喺街中間賣公鷄欖。
我失落既。喺一條條既新路。一架架充滿废气味的大小汽车。
我失落既。喺星期日朝早。成屋人由屋企行半嗰幾鍾去唔见小观園冇得飲茶。
我失落既。喺夏天。每一間屋企對出见人唔吹水。
我失落既。喺唔见摩托車、前後兩節既公共汽車和雙層巴士。啲單車更冇路行。
我失落既。喺屋企附近一間燒臘鋪 唔见三蚊一只既大雞髀。
我失落既。喺粵劇帶俾觀衆既快樂却少人睇。
我失落既。喺一個原本既廣州唔见着。
讲得好...
原帖由 阿強 于 2009-1-16 03:13 AM 发表
我失落既。喺行上白雲山。然后坐喺魔星嶺睇唔到飛機起飛降落。
我失落既。喺行喺上下九。睇到好多老字號。冇人喺街中間賣公鷄欖。
我失落既。喺一條條既新路。一架架充滿废气味的大小汽车。
我失落既。喺星期日 ...

講得好啊。。
好懷唸以前既廣州啊!!
我都喺东山嘅
東山人。東山情。
廣州人。廣州情。
無論點變。都喺我既故鄉。我根既所在!
我在東山出世,我在東山長大,我系如假包換的東山少爺。可惜現冇咗在東山區........
1句话:我爱广州。
廣州人。我為伱哋感到驕傲!
嗯嗯
我爱,广州..讲得好好!!
加油!