免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城
楼主: 乌托邦

关于同德康园工疗站和同德七彩虹服务点负责义工任命的通告

[这个贴子最后由(、繌KK]在 2007/08/09 11:15pm 第 1 次编辑]
下面引用由hayama智仔2007/08/08 07:04pm 发表的内容:
解决问题就是先解决你们三个负责人的沟通问题
BB草正视自己的态度!!同仁爱的沟通!
如果BB草近同德围就给她做负责人!启智总队好多义工在同德围!
无这么大个头请不要戴这么大的帽!!
...
其實``嚸繲要甘講呢??
BB草的確好負責``
由哩個服務點開始到E+``峩一直都哊參加``
峩糸睇鍀出BB草嘅行動``
如果你未見過``請你吾好亂薱距作出評價``
而其他嘅負責人``
然然距好用心甘去做``距做緊野嘅時候糸令峩珮服嘎``
距好認真``而且都好用心``
你話青頭仔份人吾成熟??
人糸不斷甘進步嘎``而且距做起野來都吾差啊``

你話哩個點嘅人差吾多都糸新人```
甘你哊冇霖過```
哩D都糸睇報名嘅人``如果報名嘅人差吾多都糸新人``難道就吾俾去???
甘你哊冇睇下``舊人哊幾多人報名去???
如果吾糸新人``個點根本就吾會哊甘哆人參加``
峩覺得``所謂新人舊人``隻不過糸一嗰等級差別``
難道新人就吾可以參加活動??
每一個廣青義工``曾經都糸一嗰新人``
隻不過隨着時間嘅流逝.參加活動嘅蒔數逐漸變成舊人```
每一個人都可以去嘗試```人人平等``
:em104:

如果峩講鍀過份``
請原諒``

干爸爹

如果5清楚人地做左d咩野
就5恏亂去評價人地

提出意見係好事
但希望可以一齊去揾解决方法
請不要在只說空話
說出別人的不足
很好 但希望請語氣婉轉
說話請不要過于偏激

0707 石頭  
                  字
[br][br]-=-=-=- 以下内容由 尜碩2007年08月09日 11:24pm 时添加 -=-=-=-

智仔

公道自在人心
         冇必要作口舌之爭
         e度5係街市

要衡量一個人
         請首先看清楚
         你要衡量的那個人
         做了多少野
         有幾多係有用功

意见只要正确,任何人都可以接受...
但不允许无理取闹...
更不允许肆意挑衅...
事实证明,无用的言论只会得到唾骂...
                                       Zero

下面引用由army-19882007/08/09 11:37pm 发表的内容:
意见只要正确,任何人都可以接受...
但不允许无理取闹...
更不允许肆意挑衅...
事实证明,无用的言论只会得到唾骂...
...

峩同意`
吾好糸吾糸都挑撥人地``
自己做好自己嘅本分``

智仔,我覺得妳晤應該隻繫睇錶麵嘅問題,妳都冇黎過呢2個服務點,妳又點知果度嘅情況繫點吖?...
   我地承認,呢度繫幾乎都繫新人,不過妳點解晤冧下,根本晤繫負責人嘅問題,隻繫妳口中所謂嘅舊人晤參加呢2個服務點喈..妳有冇問過果啲晤參加嘅魜,點解晤參加吖...佢地有話繫因為呢3個負責人,所以晤參加咩....
  我都繫一直麮果2個點噶,一直都幫緊手噶,我好清楚佢地嘅處事能力,妳冇親眼睇到,就晤好斷定魜地嘅工作能力...如果妳覺得佢地晤得,妳可以申請做負責人,睇下妳做果陣,情況繫米好啲吖...我可以講:絕對晤會!
    有好多魜都覺得佢地繫得嘎,點解妳就晤可以認同佢地呢...因為咩吖??
  本人講嘢嚮來直左啲,如果有得罪之處,還請多多見諒!!

有时认为自己系做紧岩既事,其实未必系岩。有时以为系错既事,其实都会有好的一面。本人唔认识然然同BB草,青头仔做事的确系有待提高,好唔成熟,讲野唔系几经大脑,但我觉得青头仔本质唔错。本质距真系比好多人都要热诚。
讲到服务点边个做带队人。。。。其实我觉得带队同组织系一件好辛苦的工作,我地唔系应该系去指责,而系去鼓励。系希望距地做得越来越好,去坚持,负责,另到更多人得到帮助
仲有,大家都系向住同一个出发点去做,希望大家都系以大局为重,唔好搞到面阻阻.其实你过一段时间啉番自己讲既野,做既事.凡事宽容D,俾多D机会人.到头来系没坏...

...可能每個人睇嘢嘅角度都唔同,,但係無人可以否認人地嘅努力!
  我相信所有負責人都有盡自己嘅努力去組織活動,即使有缺點我地都應該包容同感謝,而不係盲目嘅指責!!!因爲佢地比我地每個普通義工做嘅嘢都要多!!
    能力唔係天生嘅,學生義工更應該多參加活動,幫助用需要嘅人同自我增值!!

by吖飯

其实 。。。每个人睇相同事物既观点都唔一定相同!~~!!!  希望可以客观小小甘去睇问题!
做人唔可以就系识去指责~~ 与其系度话边个如何如何。。甘点解唔去啉下,应该点样可以帮到距地。。。 点样去鼓励距地?行动???精神??
仲有,点解要去区分新人旧人?我想问下,有边个一开始晤系新人黎架?就好似落地孩儿甘。要经过无数次既跌底先学识行。。。。   届号只不过系方便管理姐。。。并唔系罗黎歧视人甘样架。。。  新人甘又点窝。大家都系做义务姐。用心甘去做,就已经好好既啦。。。。
本人本次发表可以带有主观思想。如有得罪希望可以见谅!!!!

我都算系一个新人啦~~但系新人同埋久人都系无分别的~~因为每个人的成长环境~生活``好多因素都系度影响紧~~~难道你可以否定话我的能力好差吗?真系好迷望~~~其实大家都系义工```只要系服务的活动的时候体验爱的feel`~~用心去体验啦``讲系无用咖~~~我支持距地``BB草``钕钕``然然``青头仔``因为你地得到我地对你的信任``我相信你地5会让我地失望``加油啦``我地会撑你咖~~友谊长存~~~forever love you !!!

无论点样都好!!反正智仔你可以自己去服务点去体验一下距地四个人的劳动成果~~
好多人都支持距地工作的成果~~~你可以提出意见`不过你都要去体验一下``先可以对距地工作提出评价```你都无去过服务点``所以你都无咩资格去评论的``或许距地以前做的真系5系几好~~但系家阵距地真的长大啦``距地成功左~有事实证明~~所以评论不能下的太早了```

感觉越来越好笑

下面引用由hayama智仔2007/08/10 00:23pm 发表的内容:
感觉越来越好笑
你都知道自己好笑呢~~!!
啊哈哈哈哈哈
笑你
哦呵呵
[这个贴子最后由乌托邦在 2007/07/13 08:31am 第 1 次编辑]

同德七彩虹活动时间由07年6月3日开始,每逢星期六早上8点半(下雨天取消)
服务对象:智障人士       对象范围:同德社区附近的智障人士
参与人群:社区居民
活动目的:让智障人士融入同德社区,希望社区居民对智障人士可以改变原来噶排挤态度,接受、包容智障人士
活动形式:户外
活动内容:折纸组、唱歌组、群体舞、爱心花舍、宣传组
同德康园工疗站活动时间由07年7月份中旬开始,每逢星期二、五下午1点半
服务对象:智障人士   人数:15人
活动目的:让学员增长知识、培养兴趣、重拾自信、加强动手能力和自主能力
服务点特点:让学员自己选择自己喜欢的兴趣小组
活动形式:室内
星期二活动内容:写字组、画画组
星期五活动内容:唱歌组、手语操、游戏组等
以上两个服务点
负责人:然然、青头仔、BB草
负责范畴:负责每周教学内容、志愿者招募、活动协调、志愿者分配、工作例会。
负责工作周期:至少半年
负责人在工作上不分正副、不分主次,具体分工由负责人互相协调