免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

志愿活动定志愿任务?

线断了就飘吧 发表于 2011-3-7 00:45
自由讲,当然系畅所欲言喇,风筝能够有锦样的交流,好高兴。
  我唔会否认你的际遇。的确有唔少带队或 ...

你的话自然免不了好多道理,但系我自己嘅睇法亦包涵好多理由。
事物总系有两面,边个发挥出自己最大嗰面,咁胜利总系呢方。所以呢个系我同你嘅道理。
我哋嘅道理,总系不能一起,亦只能系度不断咁比较,直到最后一方更亮、更耀眼。
gz77zfx 发表于 2011-3-6 00:09
LS讲嘅话,自由你道理嘅一面。
但是我并唔系开口冇凭。试唸,如果你对你服务对象产生感情,你系会好挂 ...

自由讲,当然系畅所欲言喇,风筝能够有锦样的交流,好高兴。
  我唔会否认你的际遇。的确有唔少带队或者项目负责人言辞锋利,放下心中的偏倚唔讲,言辞不当系会打击到伙伴们的心迹。相信佢地的出发点系为佐维护服务与被服务者的,我地开展服务,固然可以支持到唔少有需要的人们,而我地唔应该忽视佐,社会上存在的投机借机慈善的哗众人群所带来的负面影响,以一个团体开展,从政府部门(街道)的角度而言,起码有个组织或者团队愿意承担起必然的责任而已,个人继续服务当然应该提倡,为自己、亦都为佐被服务者的责任安全,同不必要的误会,尽可能将服务者的无心之失所造成的负担能够减至最低,始终系团队服务的基础。所以放开心理解,表面上会系一种反对的姿态,实质系为佐彼此的安全嗟。楼主提出的意见系好的,应该引起总队对伙伴们的认识,同时尽可能让大家能够宽容地介绍不同的表达。更加支持有序,安全的个人服务精神吖。
线断了就飘吧 发表于 2011-3-5 01:42
志愿服务本身唔应该总是自己去做,点解唔可以通过每次的服务成为一种引发咧?难道被服务的对象就永远都 ...

LS讲嘅话,自由你道理嘅一面。
但是我并唔系开口冇凭。试唸,如果你对你服务对象产生感情,你系会好挂住佢,会好像都抽时间探望佢,甚至可以讲,撇开志愿者身份,我以我一个人作为有血有肉嘅人,去探望我亲切嘅公公婆婆、或者可爱嘅小朋友,咁呢种行为我绝对话,总队唔会赞成。毕竟,出问题,团队会负责人,呢个系作为团队正常唸法,你话系迈?
咁如果我立功,团队又会话,我哋团队优秀嘅志愿者,咁你又系迈?

个错自己负责,功劳团队“争光”,就系如此。我系针对呢种现象去讲,并唔系话一直拖住佢手,该放嘅时候都会放,不过放开后系想以个人身份去做某些事情,千其冇比人知道。

哈哈……领导见到冇嫐啊。

志愿服务本身唔应该总是自己去做,点解唔可以通过每次的服务成为一种引发咧?难道被服务的对象就永远都只系被服务?如果每次志愿服务都只系去服务,而无做到传播,锦样,志愿服务只会越来越繁重,越来越收窄,因为人往往系会流动的,就如小朋友会长大,如果只系习惯佐被服务,而未被好好引发去服务他人的话,哪怕就是身边的邻居或者小伙伴,锦,志愿服务系唔系会越来越繁重咧,请正视,锦样系因为志愿服务宠坏佐服务对象。平等、包容系心态,更加有责任将志愿的意义传播落去。当我地系见面会之后唔同就无一份承诺俾自己,俾个社会,成为一个当然的志愿文化传播者咩。
    与其去区分究竟系活动定系任务,不如问问自己,我是否引发佐志愿服务在自身以外的发生咧。相信好多伙伴自身志愿之余,并无深思关于传播的真正力量。社会越来越多志愿者系因为你地无时无刻地以身传播中,唔需要刻意的言辞,但系有需要对志愿文化向外表达出来,请唔好忽视佐有效的机遇,有效的时间段做有效的志愿文化传播,依个唔单只系启智的使命,作为一个志愿者,我责无旁贷。

回复 Rano 的帖子

多谢支持。
我有好大感触,那就系:我哋嘅志愿系活动定任务?

A君:天日取消活动,但系我都系想自己去探下小朋友。
B君:希望你有纪律有组织D。
A君:我以个人身份去。
B君:唔可以以个人身份去。
点解唔可以?难道做善事亦需要批准,组织一班人去?

小朋友小学毕业啦。
A君:我哋仲要唔要去辅导小朋友读书?
B君:小朋友初中后,唔系我哋服务对象啦。
A君:你B君哥哥有冇继续同你聊天?
小朋友:未,未同我讲过话。
任务结束,完成任务就唔再需要继续关怀?当然,人手可能不足,只系一句问候都冇,只能讲我哋真系太忙。再忙也好,也要抽时间做善事?

我哋系系度完成任务,定参加志愿活动?
偶尔我也会稳下家访对象倾下计的,哈哈哈哈哈
系啊,其实真正帮人,唔系指完成任务就OK咯。
系啊,其实真正帮人,唔系指完成任务就OK咯。
回复 gz77zfx 的帖子

活动同任务其实呢样野好难去界定,关键就是睇你自己心里点林咯,好似A君甘米识活动咯,B君甘米任务咯,但是两人同时参加一个活动,所以好难界定。你既出发点是好~~~但是如果你私自去活动的话,出了问题,组织要负责的。
winnson1982 发表于 2011-2-18 00:15

活动同任务其实呢样野好难去界定,关键就是睇你自己心里点林咯,好似A君甘米识活动咯 ...

呢个我当然知道,所以我迈觉得,有时以个人身份去帮助人。

不过,你唔觉得,你最后一句,唔似见到路上跌倒嘅老人,视而不见有何区别?

做好事,就预咗承担责任。当然,呢部分责任,我相信系,公道在人心。如果好似你咁讲,呢个世界就唔会再有真正嘅爱,而系一种莫需嘅表演show!

其实你可能有D误会咯~~最后一句既意思是本身是群体组织的活动,个人私自行动就5好咯。5可以拿你果个系街边以个人身份扶长者既事例去混为一谈咯~~相信你是一个睿智的志愿者,我林你会明既~~~心境平和D,帮助人会开心D,千祈5好带住情绪去帮助人咯~~~帮助其他人无所谓什么的公道,只要你真心付出就OK了~~~
winnson1982 发表于 2011-2-18 18:32

其实你可能有D误会咯~~最后一句既意思是本身是群体组织的活动,个人私自行动就5好咯。 ...

呵呵……所以我明白嘅,我都讲明以嗰人身份做我觉得应该做嘅事情。
睇下究竟有无心……