免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城
楼主: gz77zfx

做志愿者嘅冇奈

首先,我表达下我立场。我发帖嘅根本原因的确如30楼所讲,我只系觉得非常冇奈,呢个系我根本原因。
因为我帮唔到更多人,所以觉得冇奈,觉得自己的确能力有限。
我之所以加入志愿者,我其实系有目的嘅。
我好同情街上乞讨嘅老人,我见到佢哋都觉得好痛心。我都不惜比钱佢哋,不过自从自己长大,冇办法再从爸爸妈妈手上攞钱,自己又工作唔稳定嘅时候,我就发觉自己势单力薄,冇办法帮到如此庞大嘅老人乞讨群体。所以,我想搵D机构,我想影响呢个团体对老人乞讨嘅社会问题。怀着咁嘅目的,我加入咗启智。
我一直都想发表一篇关于乞讨人群嘅自己见解,只系自己一直都系度思考紧点讲最好。
我10年前左右,都曾经借住一次广州市当时为建文明城市建言嘅机会,发过一次Email。内容大概讲就系,乞讨人员在大城市乞讨系非常唔文明行为?点解?
因为佢哋影响市容。点解又影响市容?因为中国系有着几千年历史,赋予文明古国帽子嘅国家。我哋比成为龙嘅传人。但系我却发觉,我哋国家好多人过着猪狗不如嘅生活。睇住系街上乞讨嘅人,ZF如果对得住自己嘅国民,文明古国要唔要?龙嘅传人要唔要?
我真系好心痛好心痛,呢D系我肺腑之言,觉得自己冇钱帮佢哋,非常难过。我亦对光头佬先生讨论过关于做善事要唔要钱嘅问题。也许因为我哋企嘅位置唔同,所以佢系冇办法体会我自己嘅念法。
“故人不独亲其亲,不独子其子,使老有所终,壮有所用, 幼有所长,矜、寡、孤、独、废疾者,皆有所养。”
古人已经比咗我哋好明确嘅答案,呢个就系我一直叹气自己能力有限嘅原因。如果我系一个封建帝王,或者我就会实现咁嘅社会。更何况,现在喻为科技发达,医学昌明嘅社会。可惜我见到嘅系,病者冇钱医,老者冇人伴嘅社会。

回复 31# gz77zfx

理解楼主的出帖初衷,世界之大无奇不有,社会问题自有社会的方式接纳,行乞能成行成市,已经不仅仅系对国家形象的单纯性意识喇。世界有世界的状况,中国有中国的国情,无变过的系中国人的信任已经唔单单系危机喇,国家同国家无,地区同地区无,政府与民间无,民间与民间无,虽是如此,却总有例外,或者依个世界已经泯灭,而爱尚存,因为我地仲做紧果点点滴滴,而非全部,所以就算有所无奈,都能拥有不灭的信念而继续合理而为。

尝试下放下自己的无奈,着力睇睇自己仍然继续的力量,唔通自己果份坚持唔值得自豪咩?我经过佐十九个志愿年,今天我仍是志愿者,同样经历过如你所经历的无奈,放下自己的想法,坚持落去,我为自己喝彩,亦都为你喝彩,加油!!
如果选择翻近屋企少少嘅点米得囖 若果真係成立乜嘢基金会 真係会令到某d人好依赖咖
而公交公司系公司 当然以营利为目的 你嗌佢畀优惠你梗係冇可能
其实……志愿者只係业余嘅 最紧要都係搞翻掂自己嘅正职 我都曾经好想5读书 日日去做志愿者帮人 但后来冧通咗 你5读好书  点利用自己更多嘅智慧同学识帮人呢 同理 你5搵到钱 边有资金去帮人?你话你有份心 其实你坐车让让座就可以了 天底下咁多穷人 真係5帮得咁多咖  就好似我喺电视见到咁多冇钱治病的 我都好心痛 但又做5到d乜  都有出过贴 但e+冧落 其实乜度帮5到米同佢哋祈祷吓囖
其实启智真係一个好地方 可以锻炼到自己 亦都学到好多嘢
畀多个贴士楼主 如果你真的找不到工作 看你文采也应该不错 做做自由撰稿人 得闲影吓相 写写稿 我就感觉不错了
如果选择翻近屋企少少嘅点米得囖 若果真係成立乜嘢基金会 真係会令到某d人好依赖咖
而公交公司系公司 当然 ...
拾熟狗头 发表于 2010-10-4 11:21

过奖啦,我边有文采啊。。。中国语言博大精深,我只系吸收咗些少皮毛。
做义工遮  你古叫你做超人咩  自己都照顾唔好点照顾人地啊?  学下咩野叫量力而行喇
做义工遮  你古叫你做超人咩  自己都照顾唔好点照顾人地啊?  学下咩野叫量力而行喇
ch11www 发表于 2010-10-4 16:34

sorry,我系指我能力有限,唔系照顾唔好自己,唔该请你睇清楚先……
我好认同你讲嘅嘢,的确自己都冇办法照顾自己,系好难帮人。
感受到楼主的无奈,同时也认同自己应量力而为,好好爱自己,照顾自己,将来才有更多能量去爱别人,也要学会放下,毕竟社会真的无奇不有,我们只能感慨。
爱人还是先要爱自己,在爱自己的基础上再爱别人!
多谢两位楼上建议,我知道啦。我已经舍弃咗三个地方啦……
有D唔舍得,不过都冇办法。希望大家多多关心康泰、博爱老人院,老人需要更多关心同长期爱护。
楼主一定是初涉社会大学没多久的人,只有这样的人才会这么天真,把所有心里的想法都无所顾忌的坦露出来,因为楼主潜意识里一定认为身负志愿者身份的人都是善良的,能为他人着想的人,哪怕只是吐吐苦衷,发发牢骚也不会被如何如何。其实错了,有人的地方就有江湖,更何况我们身处等级观念很严重的族群呢,到哪都要分高低,就是在志愿者这个表面看去无分彼此的群体也被人为潜意识划分了,自述的收入低成了被打入低下阶层的所谓理由,就有理由以‘自己都搞不好去帮助别人’来被歧视,我很反感这些人的态度,但事实这些人又是存在的,所以只有无视了
回复 40# 嘻哈小麦

己所不欲勿施于人
时尚语言:志愿者是有闲有钱人的消遣
楼主一定是初涉社会大学没多久的人,只有这样的人才会这么天真,把所有心里的想法都无所顾忌的坦露出来,因 ...
嘻哈小麦 发表于 2010-11-19 13:50

呵呵……人哋点睇我,我根本连一眼都唔会瞄佢一下,我只在乎我自己点睇自己。
哈哈。对你嘅发表我都非常了解,所以我觉得你最好量力而为。坚持一两个点就可以了,唔需要一定要去好多点服务。留一点时间俾自己好好休息,沉淀。或者咁多对你自己对服务对象都好,或者更加可以提高你嘅服务质量。加油!!!
选择自己近果个点就OK拉...尽管个个服务点都好吸引,但系志愿者不可作为正职(无收入)
  你也不一定放弃全部你坚持去的服务点..你可以分段去嘎嘛..比余哩个星期去左老人院,甘下星期就5去老人院住..去4海先都OK啊..

ps:不赞成补贴车费