免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

2010.8.18金钟展能分享

关闭 [复制链接]
回复  leungdong

唔知道情况就发贴,咁大只字,博出位咩?
-路人甲 发表于 2010-8-19 00:44

我点出位,都已经冇你甘出位了。
讲到自己甘有理由甘,唔知其他志愿者睇到呢个帖,会点捻咧?

回复 114# qwe777007

你仲想继续,仲叫老乌唔好封贴,你知唔知丑呢?

金钟噶ID快d封贴拉........
回复 113# leungdong

咁借问声人地放飛機,身為帶隊,有冇打個電話去關心下人地咧?依家電話費好貴啊?咁小野都做唔到就冇去做帶隊。

咁借问声人地放飛機,身為帶隊,有冇打個電話去關心下人地咧?依家電話費好貴啊 ...
何必咧 发表于 2010-8-19 00:54

一直以来都系志愿者发短信或者打电话请假。
有带队肯打电话关心人地系佢好心,而唔系义务,请区分好。
好多活动帖都说明各位志愿者如需请假,请发短信到带队电话,只收不回
呢个系规定,唔系因为你个人而要改变呢条规定。
做带队,30个人参加活动,6个人放飞机,系咪要逐个逐个打电话问“你点解唔嚟参加活动阿?”
唔参加活动系你嘅事,唔系强逼你参加,但你报咗名就要负责任。
带队唔系你阿妈,唔系下下都要打电话问你“阿仔,翻唔翻屋企饮汤阿”
再加上,带队电话费冇得报销,带队唔系富人。
放飞机是不对的,但是真的是别人本意么?没有谁会有意这样做的,毕竟对自己没一点好处,除非他耍带队耍这个点。
   可能是开始参加这个点他不习惯这个时间点而忽略了或因为太忙而遗忘了或没有时间上网而不知道是否确认了自己或在路上做错了车或找不到地点同时又记错了带队的号码而联系不上呢?
   我们应该宽容一点,像金钟的缺一两个人问题不是很大吧?当然有些点人员是一对一的,缺一个可能就导致活动非常被动。
   我们能否在活动前通知一下呢?可以添加飞信QQ等方式通知一下,或许这样可以避免一些这类问题出现,当然带队会辛苦好多的。
   如果一而再再而三的犯同样的错,下次就直接不确认他就好了!
呆兄,你又何苦放飞机呢?
其实哩个带队都算宽容啦.
晚上10点几先写哩张帖.
放飞机嘎人有足够时间用电话或者上网联系带队交待情况.
放飞机~这是一个难解的问题。
但未必无原谅之处,
希望能事后有一个合理解释给带队听,
讲放飞机我自己都试过,但事后我向带队道歉了~
解决事情,就是这么简单。
希望各位志愿者不要再为话题而争吵,对于放飞机和潜水的志愿者我们会处以严重的处理。争吵只会加深彼此之间的误会,要求此话题到此为止。谢谢
咦、路过吓先。

有咩好吵啫。。。大家自律就系啦~

轉過頭米一樣潛水既繼續潛,放飛機既繼續放~
【注意】:此话题暂停议论.
leungdong你话我博出位,系啊,我系博出位啊.一个巴掌拍不响....有你地搭好呢个咁好既平台 ...
-路人甲 发表于 2010-8-19 08:32

放飞机与霸位已经被某些人“理论化”成应该的鸟。他们的放飞机与霸位是合理的,是应该的。

有错就要认,打就要企定。本帖最后回复
如果有事就要同带队请假嘛,难道打个电话请假好难吗?
放飞机会比活动带黎不便嘛,大家自觉喇!
leungdong你话我博出位,系啊,我系博出位啊.一个巴掌拍不响....有你地搭好呢个咁好既平台 ...
-路人甲 发表于 2010-8-19 08:32

从开头你就误会我嘅意思。
我发嘅所有帖,唔系针对佢一个人
而系所有放飞机者。希望你唔好误会。
但从头到尾,你一直去帮果个人去抢所谓嘅解释同理由
帖已经注明,下次放飞机就雪藏贵号。
我觉得服务点已经够宽容了。
你唔好再帮佢搵任何放飞机嘅理由。
例如手机冇钱,手机被抢,太忙请唔到假
无论系真定假,呢D都系借口,冇人中意听借口
办法总比问题多,出现呢D情况,我唔信你捻唔到办法
除非,你冇将志愿活动当系一回事。
冇当系一回事嘅人,自然就唔记得,自然就唔关注

我建议你,回帖嘅时候,请睇睇人地想表达嘅意思。
自己好好捻捻,自己系度做紧D乜野