免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

启智人员流失严重有咩办法解决?

求先体左金钟失去吸引力了吗?呢篇野..觉得成篇野既关键就系志愿者流失呢个问题到..我相信系启智有翻一年半载既人特别系服务点带队骨干更加感同身受....以前可以同人讲.启智有咩多..我话人最多.每个月小则几百.多则几千既新力军涌入...但呢家如果有人再问我.我只会讲...启智钱最多...但系钱只可以确保服务点正常运作..每当有大型活动.我相信你送几多礼品比D老人家.都吾及一个可以聆听距心声长期陪伴左右既骨干志愿者....

可以体得出一个骨干志愿者有几重要...钟珍贵过熊猫...但培养一个骨干志愿者有几困难?....大家都明白...重质不重量...以前成日听D人讲...但呢家好多贴报名人数都系妈妈紧.好D未有一半人报.衰D..人都无只....

如何可以流住骨干...讲就容易做就难..就好似启智超级巨星果到.呢家已经有80几人.我相信如果呢家无左呢80几人.启智将会瘫痪左一半...但启智好似有几万人噶窝....呢个问题值得深思...

志愿者流失关键吾系服务点到..见面会好多人比左钱.拿左卡.就无参加过活动..之前我发左张贴..系想系见面会加入志愿者宣誓词..增加其归属感..可能距地觉得志愿者系志愿性质.无必要强求人...但我觉得好似你答车.比左钱上左车..难道你系部车屙屎都得咩..比左钱就大晒了窝..比左10几蚊拿左卡.又5参加活动.算点...

见面会系坚定大家做志愿者信心..届长就系负责引导各位新届员参加咩活动更加适合距.而去到服务点.就交比果个点既带队了..你留吾到距.距可能去第2个点.你留到距.第2个点就小紧D人...人就永远得感多..良性竞争好紧要..

希望加入志愿者宣誓词(国语)
我XXX本人愿意成为广州青年志愿者协会启智服务总队成员.我志愿为启智服务总队作出努力.
不惜代价.为每位服务对象带来欢笑.不怕辛苦.参加活动永不迟到.不求回报.尽自己最大努力.
为志愿者事业作出最大贡献..值到我无法再坚持下去.但我心依然在启智..I am proud of myself

讲左成堆野都5知讲左咩.....人员流失真系一定要由头抓起...见面会尤其关键.....启智呢家体上去都好风光的...但志愿者长期流失过多..影响将会好大.
糸甘噶了 好多骨干噶离开糸有好多苦衷葛 我霖距都不想  至于新人 我霖届长最重要
无办法,学习工作同志愿活动都会有时间上噶冲突,只能力求得闲就去多D咯
哩D 5可能用一条规则要求所有噶人
我相信有心噶都会尽量去噶啦
又五系第一日系启智,三年来体到好多也…呢位兄弟,慢慢体,仲有好多好多问题等你发现
好多人都是三分热度,参加一两次活动就不见了!
虽然好似控制吾到...但好过咩都吾做吧.......
好多都是体制和管理的问题。。。。。
看到楼主最后果句令我林起 金玉其外,败絮其中。其实好喜欢甘样讨论启智未来—人才储备与发展噶帖,因为甘样先会迈向进步。
无办法,学习工作同志愿活动都会有时间上噶冲突,只能力求得闲就去多D咯
哩D 5可能用一条规则要求所有噶人 ...
hasakito 发表于 2010-4-10 15:27

讲得无错..赞成
金玉其外,败絮其中  系咩意思啊...系啊.我都觉.倾下倾下就倾到野出离噶了...
唉!无办法,而家稳食艰难,学习同工作最重要,有时间先参与志愿服务。
铁打的兵营流水的兵~! 如果心已经离去了,人留下来也是没有用的。顺其自然啦~~~~
其實除了志願者本身的學習或者工作問題.....有很多問題同啓智本身是很有關係的
好像我這樣....當初也像你這樣....但呆久了....看到的問題就越多....你越是想改正它....越是難以改變....
確實.....有很多東西....等你呆久了....你就會越看越明白
点会无办法姐....我觉得呢家有D新志愿者加入真系好求其拿左卡就算了...注册ID都无....所以一定要用某D手段离搞下距..我始终觉得宣誓系有用既....我5信你今日宣誓完..翻到去就劈左张时数卡去1,2角感PJ.....
好多时候实在有心无力,工作学习常与志愿者相冲突.
而且好多时候服务点离学校,家比较远.
真的很抱歉,我只能尽量参加.