免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

如何增加启智经费来源

做好事,的确唔差人,差钱!!!
我觉得,启智咁多人参与,亦开展咁多兴趣小组,我哋可唔可以注重兴趣小组成员能力嘅发展?
点解?
如果我哋启智成员,有突出能力,咁我哋就可以利用个人能力去挣钱,增加我哋做好事嘅经费。
譬如:
电脑兴趣小组,组织上街维修电脑,收取一定报酬。
书法小组,去参加书法比赛之类,或者过年上街写写对联。
醒狮队,过年上街表演,或者有熟人,可以联系商铺开张表演之类收取报酬。
轻音乐小组,上街义演等等。
所以话,如果我哋兴趣小组都有能力嘅话,系迈可以解决一定经费问题呢?

呢个只系我个人建议,可唔可行就留返比领导唸啦。

要D钱做乜

差多少
钱如果可以解决问题,一早就没问题啦。钱并解决不了所有问题~~~
钱,不是万能,
无钱,万万不能。
钱,不是解决所有问题的灵丹妙药。
电脑兴趣小组,组织上街维修电脑,收取一定报酬

甘性质咪变左咯!!!
以前    独家试爱,冲口养老院
过去    十分 · 爱,冲口养老院
现在    我的最爱,冲口养老院
将来    保持爱你,冲口养老院
冲口养老院是否爱我,我不知道。只要我爱冲口养老院就已经足够啦!!
冲口养老院因我们的到耒而热闹。

蓝威宝:借你的美丽词句改遍一下,不会介意的吧。
谢谢您的建议
爰,''谈可容易''
爱是恒久忍耐,又有恩慈,爱是不嫉妒,爰是不自夸,不张狂,不作害羞的事,
不求自已的益处,不轻易发努,不计算人的恶,不喜欢不义,只喜欢真理。
凡事包容,凡事相信,凡事忍耐,爰是永不止息。
好的牧人,要为羊舍命。
要D钱做乜
差多少
08J295 发表于 2010-4-6 00:33

唔为乜,就系为有足够嘅资金去支持我哋群体活动,可以继续为需要嘅人服务。
你觉得做好事真系唔需要钱?我觉得,爱心系其中一个重要元素,不过系呢个样样讲钱嘅社会,你唔需要钱,可以帮助到人?
电脑兴趣小组,组织上街维修电脑,收取一定报酬

甘性质咪变左咯!!!
蓝威宝 发表于 2010-4-6 01:19

其实系冇变嘎。我哋针对嘅系富人,有能力生活嘅人、公司团队收取报酬,并唔系收取贫困人。
而我哋将呢D钱用系我哋嘅慈善活动同有需要帮助嘅人身上,你觉得我哋性质系迈改变咗?
非常重要嘅一点系,冇以为我哋收取嘅报酬系用系自己身上,而系用系我哋做慈善活动,用系需要帮助嘅人身上,所以呢嗰目的,系我哋性质冇变嘅根本。
劫富济贫?
既然系为左帮人而去做志愿者噶``
收取费用噶理由系为左经费``甘噶理由太牵强了``
比人地噶形象就会变成``做志愿者``系为左帮组织赚经费``同时又宣传志愿者``
算5算传销啊?
咁香港慈善会开晚会,开口向人攞钱维持慈善机构运作,咁你觉得佢哋做法唔可取?
要明白系,一个团体运作的确需要经费。
呢个必须明白。
我哋团员都每个月交团费啦。点解?因为运作的确需要资金,呢个系好现实问题。