免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

你觉得喺幸福?定喺......???

侑一个女仔,屋企环境好好....由细到大屋企秂都好锡巨,锡巨既程度
简直到咗,唔洗巨做嘢,咁大个人都喺做过几分兼职,每个月屋企秂就
徻俾钱巨洗,侑张卡俾巨"look"个个月都要用千几蚊去shopping,行
街,玩....巨侑个对巨好好既bf...一个月都有几千蚊人工...就连巨bf
都唔多赞同巨出去做嘢,话巨过惯大小姐既生活,就算出去做嘢都做
唔长,宁愿个个月俾钱巨用好过...
咁样巨就二十几岁女都未点做过嘢,日日既生活就喺同f行街\睇戏
\食饭\上网\陪仔...
岩岩我f同我讲呢件事既时候,我第一个反应就喺羡慕,特别依家咁难
稳嘢做,我稳咗好耐都稳唔到,而巨唔洗做就有人养,简直好拉...
但喺捻深个层,一个人没嘢做没寄托喺咪徻乱捻嘢咧?中侑就喺,屋企
就靠屋企秂,以后就靠bf...大吉利市咁讲句,如果有一日,巨身边没晒
秂,得巨一个,咁巨点算咧?始终觉得一个人依赖惯咗其他人,就徻变
得软弱,再去学坚强就可能好难拉....而且咁大个女,都中要靠屋企
秂,我徻觉得好丑怪罗...
唔知道大家点睇呢件事咧?

靠山山倒,靠人人倒,凡事靠自己最好。长期没有工作,是会被抛离于这个世界之外,人人都在实践自己的人生价值,而你却游手好闲等人养。这当然不算是幸福。

作为女仔来讲,未必好似你地讲得甘严重。好多女仔的人生目标都是等人养伽啦。

咁其实...我都想侑人养....但喺就算侑....我都想侑分工作...起码我没人可以依靠既时候,我中可以靠自己

我的天呵
无工作无冲劲会傻的
我宁愿自已养自已

我嘅睇法系,有人养几好阿,唔好误会阿,我嘅意思系,如果自己嘅生活唔愁,甘就可以有更多嘅精力去做志愿者,帮助其他有困难嘅人,有更多嘅时间做其他有意义嘅事咯,甘唔好咩?!

晕。。。
所以做女仔就系好,可以堂而皇之地说我好想俾人养,
如果我地男人话想俾人养,就一定有人话你吃软饭。。。
哎。。。

我才不要像那些女孩子一样,老是想着靠别人来养自己,可能这样子的生活是无忧无虑的,可是想想,这样子不也只是靠着小白脸养活自己吗?那如果哪天他喜新厌旧,抛弃了你,那个时候,你又要怎么过呢?不会是饿死吧?不管是男孩子还是女孩子,都要尽自己的能力去做自己力所能及的事。以后无论遇到什么样的事,自己也可以应负自如。

有人养就梗系好喇...不过点都要做野....如果到时俾条仔飞左都仲有D依靠吖..可以自己吃自己系最好既....

甘样既人生有咩意义呢?

一D都唔羡慕,而且仲觉得个女仔好可悲......好可怜,人一世物一世,竟然只系识得同f行街\睇戏\食饭\上网\陪仔..........哀......可怜.......

当有一天距父母老去....当有一天距男朋友离开了距!不知道距怎么的生存!

人各有志姐.  每个人生活方式都五同.  而我地又偏偏话人地生活方式五可以接受.
不过既然个女甘有钱,就应该稳多D精神寄托拉
如果我有人养又生活无忧   我一定投身于公益事业噶.系米?

哈哈哈~~~唔喺个个都喺我哋咁念架~~可能人哋就喺屋企环境好好先咁~~哈哈哈~~其实只要觉得开心点生活又有咩所谓咧?

就系咩野都要睇人脸色咯!如果某一日,人地唔再疼惜距,甘距就一无所有!