免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

[注意]请永远保持清醒!(敬告所有恋爱中的男女)

我哋都唔知大家之间,
以后会发生D乜嘢问题,
对方会受到乜嘢困扰。
虽然讲沟通喺最好嘅方法,
但想防止不愉快嘅出现,
请永远保持清醒......

喺开始恋爱嘅时候,
因为你想令对方开心,
这时,请你保持清醒!!!
你刻意甘迎合对方,
对方可能觉得你无性格;
你我行我素,
距哋会觉得你唔够体贴。

喺相恋嘅过程中,
大家嘅喜好、顾忌都开始清楚,
我哋都想帮助对方改掉的坏习惯。
对方可能会坚持,
你退让......
对方可能会认为你唔够坚持,觉得你唔可以照顾距一生一世;
你坚持想办法令距改变,
对方可能会认为你霸权,逼距做距唔想做嘅事。

随着时间嘅推移,
你哋大家都习惯左对方的生活方式。
对方会认为你无情调,同你一齐已经无嗮激情,无嗮感觉;
当你想办法令对开心,距会认为你唔够踏实......

平时,
双方都有可能因为某些事而影响左情绪,
但又可能没有机会及时沟通,因而产生矛盾。
所以,你要时刻保持清醒!!!

好多嘅时候问题喺产生于误会,
依个时候其实双方中有一个能保持清醒,
甘就可以轻易嘅解决问题,
但,你知对方当时清醒吗???

想长久甘相爱,请永远保持清醒!!!

无恋爱,吾需要保持清醒   

有时候需要假糊涂!

伯伯呢排好大感慨播...OH...可以甘清醒既话就5系恋爱咯..

“可以甘清醒既话就5系恋爱咯”
呵呵,甘咪要问下自己,
喺为自己定喺为大家依份关系喏......
有D时候又真喺好无奈嘎......
呵呵,同我嘅签名一样,无奈中......

呵呵,甘咪要问下自己,
喺为自己定喺为大家依份关系喏......
呢句我5多明白.....

想自己开心嘅咪自己中意点就点喏......
顾住份关系,咪嗟话为左以后尽量去配合对方喏。

如果系既..我可能属于后者..呵呵~
真系失败...

若果拍紧拖果阵会清醒,甘就已经晤叫拍拖啦~~!
(纯属个人意见··)

最好有生一日都爱下去
但谁人能将恋爱当做终生兴趣
生活其实旨在找到个伴侣
面对现实热恋很快变长流细水
可惜我不智或侥幸
对火花天生敏感
不过两只手拉得太紧
爱到过了界那对爱人
同时亦最易变成一对敌人
也许相爱很难
就难在其实双方各有各寄望
怎么办
要单恋都难
受太大的礼会内疚却也无力归还
也许不爱不难
但如未成佛升仙也会怕
爱情前途黯淡
爱不爱都难
未快乐先有责任给予对方面露欢颜
得到浪漫又要有空间
得到定局却怕去到终站
然后付出多得到少不介意豁达
又担心有人看不过眼
无论热恋中失恋中
都永远记住第一戒
别要张开双眼

下面引用由tina婷2005/07/12 10:14pm 发表的内容:
若果拍紧拖果阵会清醒,甘就已经晤叫拍拖啦~~!
(纯属个人意见··)
呵呵,但对于比较笨嘅人黎讲,
......亦只有依种选择......

我都觉得我蠢咯..呵呵..楼上再楼上傻左噢..呵呵

即使唔系恋爱ING,都应该保持清醒

下面引用由moscow2005/07/13 12:33pm 发表的内容:
即使唔系恋爱ING,都应该保持清醒
甘咪嗟唔使训???
做嘢要清醒,
学习要清醒,
恋爱要清醒,
剩返就喺训觉了喔???

晕~~~~~~~倒~~~~~~~~~~~~~~
我指既唔系恋爱ING,系指既无恋爱既人啊。。。。。。
有时睡觉都无办法清醒噶,因为发梦啊嘛。。。。哈哈哈哈哈