免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

亚运城市志愿者,期待你嘅参与......

我喺第一次参加亚运城市志愿者嘅,之前喺亚城官网上面注册咗,但系一直都冇时间去参加活动,呢排亚运期间,单位D工作少咗少少,就想参加志愿者嘅工作啦,但系发觉貌似唔知系边度报名参加城市志愿者,10分冇瘾...后来睇到启智发嚟嘅短信话急招亚城志愿者,于是嗱嗱霖上启智论坛报名 ,费事到时名额已满...果晚黑去培训,连饭都未食,放咗工之后就山长水远咁去咗华工培训...饿 ...足足培训咗N个钟  ,不过到最后都做到城市志愿者,兼且第二日上岗,开心ing...

第二日,我就企系市委门口,一分钟...两分钟...一个钟...开始都OK嘅,但系越企越攰... 惨啦,好鬼攰添,点算啊...但系霖起我系一个城市志愿者,我代表嘅系广州嘅形象,死人都要顶硬上... 意念支持,足足企咗八个钟...但系期间见到D街坊、鬼佬,同埋自己友嘅鼓励,都几开心噶....

我一路做咗3日,全部都系用休息嘅时间嚟做嘅,觉得企系度都几系嘢噶,呢家行路只脚都有D痛,但我都系觉得要坚持落去,唔单指系为咗我承诺嘅时数,而且系为咗为广州亚运出一份绵力,更加为咗第日同我D儿孙讲,我曾经为亚运出过一分力,亚运有我嘅身影、有我嘅汗水...等我嘅儿孙为我而自豪....

虽然,广州之后可能仲会有奥运、世博等等嘅盛会,但系学柴九话斋,人生有几多个十年,衬你仲有气力果阵,去体验一下呢D激情,唔系后悔都嚟唔切...

噢....写完,好惊好惊领导突然杀到,比佢发现我上网,咁就扑街啰...不过都好开心,可以写完呢篇嘢,同时希望可以多D见到新嘅志愿者加入,皆因呢家真系好缺人,有D路口都唔够人企.....

落班噜,我要去做志愿者啦...

辛苦了

加油,我都是啊,我已经是第四天了,都是8个钟,还是很多人可以认可我们的服务,还会对我们说辛苦了,真的是给了我们很大的鼓励,我志愿我快乐!我要坚持!大家加油!
8个小时是很辛苦;我知道,我们要继续加油,
加油吧.孩子
加油啊!!