免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

志愿者原则

爷爷,呢个问题好难答噢
最爱兄,泥个问题,真系好难答。。。。。。
我哋应该大义举其错,我哋志愿者嘅名誉系靠每个志愿者努力才得返嚟嘅。
有错就要指正,如果我哋再继续附和的话,无疑就给志愿者这个群体抹黑。
最爱,我支持你噶
在其位,行其事
該做則做
但唔好有負擔,我地系嚟做義工,唔系嚟打工嘅
我永远都无办法令到自己为左融入或者名哲保身而去附和人地``
我永远都无办法认同黑同白之间噶灰色地带系允许自己偶然作恶噶理由``
亦都永远无办法将慈善联想成为”因为慈善而错”系一个理由``
外挂门,只系一个小事件,更加多噶野,大家都会拭目以待``
希望果D在其位谋其职噶人,5好再污染呢个社会,5好再令到更加多噶人,对你地觉得失望``
五十步笑百步噶同志,你地真系好同志!
引用狼狼的一句话“志愿者唔系人么?志愿者唔洗食饭?志愿者唔洗翻学?…” 其实 爷爷你为何成日要冠以自己一个“志愿者包袱” “志愿者”只是你在服务中的一个身份 服务过后 你还是一个普通人      以上仅系狗头既一些霖法 我都唔知岩唔岩
引用狼狼的一句话“志愿者唔系人么?志愿者唔洗食饭?志愿者唔洗翻学?…” 其实 爷爷你为何成日要冠以自己一个“志愿者包袱” “志愿者”只是你在服务中的一个身份 服务过后 你还是一个普通人      以上 ...
拾熟狗头 发表于 2009-11-21 18:41
支持你的说法!!!!!!!!!!
吓...甘5参加活动,就5使让坐啦?
我讲噶5系其他野``只系是非之心``
吓,甘我又无捻过会5会个个都有噶``
睇5惯人地为自己搞甘多野者,5得咖?
我系未参加志愿者之前都识得让坐 但有些人 就算挂住个志愿者证都唔识让坐
楼上噶,你走题了``
参加某个点的活动是指:在特定的时间去帮助特定的人?个人觉得不能把志愿者限定在那个特定的时间段地点!
最爱老豆那话呢,个人觉得是一个的处世原则而已!
没法要求别人什么,我们只能做好的是自己!
小白``哈哈``懂我心``
知你莫若我!
士为知己者请吃饭``
多谢你噶饭啊``
士为知己者请吃饭``
我记下了这话!