免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

(内容有添加)我爱广青启智呢个大家庭

由三月到衣家 唔觉唔觉我加入呢个大家庭已经大半年了 我亦由一个初中既小朋友成长为一个高中生 系度真系一个大家庭 我系呢度识到好多家庭成员 有地狼老窦啦(我真系当正你系老窦噶喇 我唔知你点霖喇 跟住你我学到好多也 你成日都提点啊 经常同我讲道理 系你既言行中我亦受益不少 你唔会好似果度既人甘 郁点就闹我 仲要句句粗口 同距地倾计三句唔埋就开闹 唉)有半仙呢位好兄弟同冰山呢位“水友”喇 特别系冰山 晚晚吹半个钟水 虽然无倾乜也 天南地北甘吹水 但系你就陪伴左我一个个孤单既夜晚 而半仙呢位好兄弟 距可以为我赴汤倒海 充当左啊哥呢个角色 仲有好知己程程(剪刀布) 人生得次知己 死而无憾 你既才能成为左我既奋斗目标 我会努力向你学习仲有仲有教我韬光养晦既考拉 可以充当语文老师既园园 做到嘛嘛既何姨 仲有一大班照顾左我甘耐既朋友 龙少喇 好耐无见既蓝精灵 黄宝 韬仔 成日一齐行街既仪 风筝哥哥 星烨叔叔 想想婆婆 皇后零点冲动 四眼 坦克头 无尘剑 庆 聪 乐 识左无几耐既尤里安 耀伯 暴力 老妹妹lmm ciciy miny 英英 云博士 奋斗  最爱爷爷 等等你地令我觉得广青真系好温暖 呢个屋企比果度好得多 有好多时我宁愿同你地在外都唔想翻去果度 好多时你地成日话我带埋功课出来做 好认真 其实唔系嘎 而系我系果度根本做唔到功课 而又将本应拿来做功课既时间来左玩 所以只能这样子了系呢个大家庭入面 每个人都对我好好 那些开心快乐温暖幸福既感觉系裹度系从来都未有过既 有人话我唔痴家 但系 我会睇系咩家咯 启智呢个家 我唔只痴阿 仲系爱添唔单只系我爱冲口 而且系我爱启智!其实我真系好多谢启智 距唔单只令我识到好多人 帮到人 而且挽救左我既人生 好似我甘既性格 如果无启智 就算我唔会成为社会上既问题少年 但都会好似以前感颓落去 完全无斗志 若干年之后就变到好似龙少甘悲观 仲有啊 我知我系个完全无任何艺术细胞(唱歌又走音 做话剧又唔入戏兼做得好差)既人 如果话哄下冲口些老人家开心既就都勉强可以 但若要登大雅之堂根本无乜可能 但你地却甘包容我 畀我参演左甘多次话剧 真系唔话得咯唉呢篇仅系个人感受唔知点解我会写呢篇也 只系突发其想 文彩唔系甘好 米见怪吖!我系一个理念系:流血不流泪 有泪不轻弹既人 但唔知点解 写完呢张帖 眼角居然有点湿!

评分

無我嘎.................................................

偏心呀你..........................
我衣家加翻上去喇 无嬲喇
不会吧,,,,,,把我这个老人家忘记啊,,,,,,,,小妹妹
点解又会有我个名的?
拾熟狗头:你发自内心既话,令我很感慨!  你系一个聪明既孩子,而且系一个要求进步、积极向上既好孩子!
与你接触虽然唔系是太多,但我欣赏你既坦白,欣赏你做志愿者工作时既努力!!   
不过,随着岁月既增加,要慢慢紧学会与唔同既人合理紧相处,和谐共存!有D事或人我地可能成世人都无办法
无能力去改变,甘就唯有学会慢慢适应拒啦。
我衣家加翻上去喇 无嬲喇
拾熟狗头 发表于 2009-10-20 18:25

余老师真是金石良言啊!小梁你要多多学习啦!
好文章~~~~~~~·
狗头我来支持你  别问我是谁~~~~~~~~~我故意隐姓埋名的~~~~~~~
确实 系为人处世方面有好多也我都要向甘多位前辈学习 有好多也我都仲系好迷惘 好多时我都唔识做人

呵呵 点解余老师甘似学期未写俾学生既评语甘既 哈
点解又会有我个名的?
地狼 发表于 2009-10-20 07:28 PM

地狼...你几时做左人地噶老窦卦........
呀~~狗頭朋友....

那位是~~余老師~~不是花老師
......................