免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

“燃点爱心,关怀露宿者”8月22日晚行动分享

辛苦各位志愿者了...!
哈哈。。
支持阿。。
点解影到我噶样很黑黑的?
支持啊~~~~
努力加油..!!
支持....!!!!
继续支持。。。。。
支持,虽然有点累,但这次活动比上次有收获。加油啊
GC..................
支持阿。。
继续支持!!!
转载“1蚊银仔”的空间留言,都写得几好:因为,未经露宿者允许,我哋係唔可以随便拍照既~所以,无postD相上嚟啦。当晚既活动进行到11点几~从沿江路兜弯一直行番西门口。足足3个钟。从来未试过咁关注露宿者。当晚沿路一直行,有遇到工人、拾荒者、露宿者...好多平时,我哋唔会注意到既人,更加可能仲会睇唔起哩D人,因为,距地令到广州好乱,明明唔係本地人,又唔係过嚟美化哩个城市,点解要咁!虽然,始终无办法说服自己,但系,哩个社会,始终有人係需要我哋给予帮助噶!亦都通过同露宿者既交谈,我哋了解到,其实,露宿,可能係无可奈何、可能係无咗劳动能力(因为,唔係个个都可以得到残联既帮助噶)、可能同时亦係一种生活态度、一种选择。露宿者,有老伯伯、有老婆婆、有后生仔、有残疾人、有健全既人...当晚,有工人大叫我哋派食物同饮品俾距地、有收到我哋帮助既残疾露宿者开心既接纳、有露宿者拒绝我哋既帮助...好多好多哩D令人百感交集既现象,无论係资本主义或者社会主义,哩种现象都係存在噶!我哋可以做既~亦只有哩少少,只希望我哋既行动可以感化更多人!市民、热心群众、甚至希望可以感化到露宿者自己,令到距地可以感受到哩世界对距地既关怀!令到距地知道,哩个世界无放弃到距地!希望我哋既行动可以感化到有能力既露宿者能够借我哋既温暖振作自己!

其实,每一次参加完活动,都会令我噶心难过一阵噶。感叹哩个世界有如此伤感既时间、地点、人物...感叹咁多人唔识珍惜...感叹咁多人唔愿意伸出我哋帮助既手...

好多人,成日问我点参加?咁我哩?当初,我身边无一个人係志愿者,点解我又可以加入到?因为有心!只要你有心!上网查下就得了!只要你有心,又点会无时间!一年365日,我哋都有活动!所以,有心既朋友,我相信,你唔需要问我点加入,因为,你有心,一早已经知道点加入。无心既朋友,志愿者唔係你虚荣既身份!志愿者係真真实实、确确切切给与需要帮助既人一双帮助既手!无索求!无私心!甚至分分钟要贴钱既行动!我哋欢迎!好欢迎!有心既人加入我哋哩个大家庭!因为,你哋既温暖,唔会带嚟全球温室效应,只会令哩个世界更加美丽动人!

http://360703226.qzone.qq.com/blog/1250991167?ptlang=2052
甘热的天,点解吾发D清凉饮料比距地啊。
一路顶上去,,,愿“关怀露宿者”活动一次比一次好。。。
见到好多我啊!哈哈
不错不错!害我找了好久~~