免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

分手两字情绝不留

如若以后有牵手的人不会再对他说这两个字~
现在有些小情人一吵架就说分手,搞到双方都好伤。切记有缘相爱,不要轻易说分手。
一直重复听着小酒窝,表达爱~做手上的事。。回忆太多。已明白道理了。。
個人認為,適當的時候做適當的事情最好的,其實分手并不是壞事,關鍵是決定無論牽手后分手前都要慎重考慮清楚,樓主講得都幾有道理,我呢家聽到分手呢句話就好似放假既心情甘輕松。
人是感情动物也是社会动物,两个社会背景、生活习惯以及兴趣爱好都有着诸多不同的人走到一起是很讲缘份的!

合则相聚,不合就分;这是再正常不过的事情!当缘尽分手之时,也并非世界末日,收拾心情重新开始就是了。
看清了。
以下节目系献给每一位因小事而提出"分手"嘅朋友睇:

提出分手嘅多数女仔啦,我系甘认为:
一方面70%嘅女仔都系小器动物,(Ps:我没质疑小器系吾好,其实女仔有时小器得黎系有距嘅道理)主要针对系果D无理取闹系吾系都发脾气嘅女仔
但系点解你地一闹交就要讲分手呢?甘你系咪真系想散呢?
我觉得你地年中讲嘅甘多次分手,都带有诽谤成分全部都系你地嘅杀手检
你知道我地最怕听到呢句,就系吾系都挂系嘴边
我涌心讲句:希望你地拎清楚闹交嘅原因?拎清楚你身边嘅人系吾系你另一半?
拎清楚个结果再去讲,吾系每一次都有Take Two
一只手掌系拍吾响,两个人拍拖嘈交系好自然嘅事黎,
你有压力,距有压力,点解要人地就晒你?
没交嘈嘅爱情系咪等于无忧无虑、风平浪静、无言以对?
边个愿意面对自己嘅爱情好似一淡死水甘?
多D体谅你男朋友,有时距工作好辛苦,男性动物系好粗心好容易忽略佐你,
多D迁就下你女朋友,距仲辛苦过自己,每个月固定几日要吾方便,如果系无理取闹就嘈完再平心静气去氹翻距(毕竟女仔中意比人氹比人紧张嘅感觉)再同距地讲道理
林清楚你身边嘅人究竟适吾适合自己,
如果系一时火遮眼嘅话,希望你收起呢两个字
“分手”两字真系好恐怖,听到都起鸡皮
后现代主义嘅时代,呢两个字更加得人惊
已经进化浓缩成一个字-"散"
距最可怕嘅地方系好似“狼来了”呢个故事甘 :

第一次听到嘅感觉:好惊讶好惊好傍芒好伤心,可怕程度直逼死佐个亲人甘,眼泪在心里流
第二次听到嘅感觉:好紧张好担心好心痛,可能泪水直谷上头部导致头重脚软嘅症状出现
第三次听到嘅感觉:好无奈好Down好无助,出现吹沙入眼嘅现象持续时间视承受能力而定
第.....................:.......................................................。
第N次听到嘅时候:好~~~~~~~~啊!松一口气,终于解脱,我都忍得你耐......

得吾得人惊呢?简直就好似癌症一样
由于初期吾理距一直恶化
慢慢步向末期,轻则死亡重则尸变
要大部分女仔拒讲呢句话嘅难度相当于

要一个十几年烟瘾嘅男人戒烟
又或者
粗口黑带九段嘅男人戒烂口
一样甘难
感情好与坏在于沟通与关怀
如果你真心爱一个人嘅话
请你收起呢两个字