免费注册

QQ登录

只需一步,快速开始

乌托邦队长等您来提问乌托邦队长的微博乌托邦队长的百度知道乌托邦队长的悟空问答
乌托邦队长的知乎乌托邦队长的头条志愿者报名咨询乌托邦队长微信公众号
加入启智报名志愿者义工登记助力志愿之城

20060308(星期三)逢源活动及分享会记录

[这个贴子最后由Tiffany在 2006/03/08 11:08pm 第 5 次编辑]

时  间:2006年3月8日星期三晚18:50-20:45
地  点:逢源青少年活动中心
参加人员:李sir、Tiffany、罗老师、老达、千个太阳、Ghost
18:50-19:50小朋友做作业,志愿者在旁辅导。
19:50-20:35学习手语操<<感恩的心>>
20:35-20:45  志愿者分享会
请当晚参加活动的志愿者在此分享,谢谢! :em22: 有你们的支持,我们一直在努力!!

今日做作业比以往吵,小朋友们表现得有些散漫。

希望参加活动的志愿者能详细记录当晚活动的情况。谢谢!

JIAHUI做功课时候可能多野讲少少,或者距刚来两天所以不是很清楚呢度.
jiahui做完功课会与yiwen讨论yiwen的英语功课,我觉得这样不是很好.因为yiwen本身英语功课不是很好,让她依赖了每题都去问.但是如果大家同年级,大家都做完功课,交换来检查.或许这个可以试下.

希望有在物理方面还好嘅人可以定期去睇下LMZ...帮佢补下D物理...如果依家唔打好基础...迟D会好辛苦...最衰我学习果度D时间同逢源相撞...如果唔係我都定期去帮佢补补...如果对LMZ的话...教佢一样野...就一定要佢搞掂果样野入面最基础嘅知识...For example...物理电路方面嘅知识...一定要佢搞掂I=U/R同埋I U R各代表D咩...我教咗佢一个做题技巧...for instance..."在一个串联电路中,电阻两边的电压为3V,此电阻为3欧姆,则通过此电阻的电流强度为多少?"  则要要求佢写出 U=3V R=3欧姆.求 I=?~~~一定要佢将URI都标出嚟...再叫佢写公式,将D数代入去...仲有佢唔係好搞得清串联电路同埋并联电路...一定要将同串联电路and并联电路有关的知识一同教比佢...such as...串联电路中处处电流相等......and so on~~~
就算教识佢点做...都一定要佢自己再做多次...因为有好多野佢都要慢慢理解...
仲有YYY...一定唔可以比佢一句"我真係唔识啊"而讲出个答案出嚟...就好似数学咁...要讲一半唔讲一半...慢慢引导佢谂...仲有...如果你係教紧其他小朋友...而YYY有好大声咁叫你过去...你一定唔可以过去...反而要用一D比较含有批评嘅话回复佢...要等佢意识到要有礼貌...
that';s all...唉...我有有排都唔可以去逢源了...咁就靠嗮咁多位了...

今晚的确比较嘈。。。一如既往,有些小朋友已经不重视那个加减分了,,对于他们,有时除了李SIR大声闹才有用,有时志愿者大声讲,他们也不理睬了。针对这个问题有无人比到意见。

ghost好有心,讲真,去左逢源甘耐,我都未同MZ沟通过,或者以后就等我帮他补物理吧。